Krop

Tørre slimhinder giver smerter ved sex

En fortvivlet læser har skrevet ind. Vores ernæringsterapeut, Triner Vesteraa giver et godt råd med på vejen

Foto: Shutterstock
29. marts 2023

? Jeg er en kvinde på 62 år, som har problemer med tørre slimhinder i skeden. Jeg mærker ikke noget til det i hverdagen, men når vi har samleje, gør det ondt, selvom vi bruger glidecreme (vandbaseret, uden kondom).

Jeg har ikke lyst til hormonbehandling – jeg er mere til det naturlige. Jeg bruger dog Ovestin 0,5 mg 2 gange pr. uge, men det fjerner kun de daglige problemer med tørre slimhinder.

Jeg tager følgende vitaminer/mineraler hver dag:
• Silicium G5 30 ml.
• Nani multivitamin 1 stk.
• Bone complex- Food Grown 3 stk.
• Puri Magnesium 3 stk.
• D-Pearl 38mg 1 stk.
• Equazen (Eye Q) 2 stk.

Om morgen starter jeg dagen med 1/2 l vand med 1 hel citron i samt et stort ingefærshot.

Hver dag drikker jeg smoothie med friske grøntsager, frugt og bær med olivenolie i. I løbet af dagen spiser jeg også frugt og grøntsager. Jeg drikker kun vand. Ryger ikke. Løber 10-15 km om ugen. Er der noget andet jeg kan gøre, så vi kan få gang i vores sexliv igen?

Håber du kan hjælpe mig.

Hilsen den fortvivlede

! Du lever allerede sundt og aktivt og gør mange gode tiltag for at holde hele kroppen og slimhinderne sunde. Du er allerede opmærksom på at drikke tilstrækkeligt og få gode fedtstoffer, hvilket er første skridt til at have sunde slimhinder. Dernæst er det er vigtigt med tilstrækkeligt A-vitamin, zink og E-vitamin samt havtornolie. Din multivitamin indeholder en del A-vitamin, men du kan supplere med havtornolie, zink og E-vitamin. Nogle produkter med havtorn indeholder også zink og E-vitamin, hvilket vil dække dig ind med zink, men E-vitamin skal du i en periode have mere af.

Lokalt kan du bruge Membrasin vaginal creme de dage, du ikke bruger Ovestin. Den indeholder ikke hormoner men havtornolie.

Jeg håber, det kan hjælpe dig videre.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Forrige artikelEftervirkning af helvedesild

Næste artikelMisosuppe

Trine Vesteraa

Ernæringsterapeut
Skribent på Naturli siden 2012.