Nyheder

Tøjvalg påvirker miljøet

28. januar 2009

Konventionelt dyrket bomuld er den største synder, viser ny norsk undersøgelse.

Tøj lavet af hamp og alpaka- og kashmiruld er mest miljøvenligt. Skarpt fulgt af fåreuld, hør og økologisk bomuld. Derimod er konventionelt dyrket bomuld, plus nylon og akryl samt blandingsproduktet af bomuld og polyester ikke gode miljøvalg.
Det er konklusionen i en netop offentliggjort undersøgelse fra Forum for udvikling og miljø (ForUM) – en paraplyorganisation for norske miljø- og udviklingsorganisationer.
Undersøgelsen kortlægger forskellige tekstiltypers miljøegenskaber og rangerer dem i forhold til hinanden. Allerbedst for miljøet er det dog at nedsætte forbruget ved simpelthen at købe mindre nyt tøj, lyder budskabet.
Fyldt med kemikalier
Der bruges giftstoffer i alle led af tekstilproduktionen. Lige fra sprøjtemidler under dyrkningen af bomuld til diverse kemikalier, som skal blege, farve eller sikre, at tøjet ikke krymper eller krøller.
I gennemsnit går der et kilo kemikalier for hvert kilo tekstiler. Meget tøj produceres i Sydøstasien, hvor kemikalier, som er miljø- og sundhedsskadelige, stadig er tilladte, selv om de har været forbudt i vores del af verden i mange år.
Grænser for gift
ForUM har også forsøgt at kortlægge tekstilbranchens miljøbevidsthed. I den anledning er 17 tøjmærker og 18 forretningskæder blevet udspurgt om miljø- og arbejdsforhold i deres produktion.
På positivsiden viser det sig, at mange producenter faktisk sætter visse grænser for en række miljø- og sundhedsskadelige stoffer i tøjet. På negativsiden afslører undersøgelsen, at uacceptable arbejdsforhold, børnearbejde og overdreven brug af miljøgifte fortsat er udbredt.
Flere af de undersøgte selskaber indrømmer, at de reelt ikke har overblik over underleverandørerne, og derfor ikke kan tage ansvar for forholdene hos dem.
Kilde: Miljø & Sundhed

Forrige artikelVi tøver, før vi lyver

Næste artikelMaks. en halv liter sodavand eller saft om ugen