Liv

Tommy Kenter sværger til udrensningskure og grønsagssaft: Faste giver kroppen ferie!

1. juli 2011

Tommy Kenter har igennem 50 år underholdt Danmark i et erhverv, hvor mange bukker under for alkohol og stress. Hemmeligheden bag den lange karriere er blandt andet fastekure, akupunktur og det holistiske behandlingssystem Body-sds.

Da Matador skulle sættes op som musical i 2007, var det nær blevet uden grisehandler Larsen. Tommy Kenter, der var udset til rollen som Oluf Larsen med hunden Kvik på slæb, var nemlig ude for en ulykke i prøverne op til premieren. Et pludseligt styrt ned fra scenen havde nær kostet ham en brækket ryg.

– I Operaen er der tre meter ned til orkestergraven, og jeg trådte baglæns ud over scenekanten, fordi jeg skulle koncentrere mig om noget i loftet! Heldigvis landede jeg i et trommesæt og fik taget fra med hænderne, så der ikke skete ryggen noget. Til gengæld gik en anden muskelgruppe fuldstændig i krampe, husker Tommy Kenter.

Den garvede skuespiller nåede heldigvis at blive frisk igen til forestillingens start, men ikke uden hjælp fra et par kompetente, faste mandehænder. Bengt Valentino Andersen, der i pressen ofte betegnes som “de kendtes mirakelmand”, måtte massere, trykke og ledfrigøre Tommys krop på højkant. Bengt står bag det holistiske behandlingssystem Body-sds (Body Self Development System) og har igennem mange år hjulpet Tommy med skavanker.

– Jeg har især været glad for Body-sds, fordi mine muskler har det med at gå i krampe. Jeg kan af og til vågne op om morgenen og være spændt som en flitsbue. Man føler sig stresset privat eller op til en premiere og kan ikke slappe af. Den slags skal behandles i tide, så der ikke går betændelse i noget, og så er det jo dejligt at have et alternativ til at gå til kiropraktor, mener Tommy.

Vi sidder ved hans spisebord af træ og drikker te, mens Bengt sidder ved siden af og nikker.

Body-sds er meget udbredt blandt især skuespillere, er de enige om. Erhvervet indebærer store krav fysisk og psykisk, fordi der skal udtrykkes følelser hele tiden.

– Der er nok at føle sig presset af i min branche, og mange mennesker tænker slet ikke over, hvorfor de rent faktisk har ondt. Når man er ked af det, sætter det sig i hele kroppen og musklerne, siger Tommy og slår ud med hænderne.

Faster hvert år

Ved første øjekast ligner han måske mere en værtshusmusiker end en fortaler for alternativ behandling, men tag endelig ikke fejl af Tommy Kenter. Manden med det tjavsede hår og fuldskægget har siden 80’erne været aktiv “Body-sds’er”. Gennem en kollega hørte han om nogle morgenhold med Body-sds som træningsform, og så var det ellers bare at gå i gang.

– Jeg startede på et hold, hvor Bengt underviste i et lille hus ude på Frederiksberg, og senere har jeg også prøvet udrensningskurene. Det er simpelthen så effektivt! Selvom der ikke kommer noget ind den ene vej, kommer der masser ud den anden vej, og de forstår virkelig at kombinere faste og massage, så affaldsstofferne frigøres ordentligt, fortæller han.

Body-sds’ intense udrensningsforløb er ikke for sarte sjæle. Trænede kunder som Tommy deltager i en 24 dage lang proces, hvor kroppen skal trappe ned og leve af vand, næringsrig grøntsagssaft og forskellige urtepræparater. Undervejs skal der gives 16 timers massage på bare tre døgn. En fysisk aktivitet, der ifølge Bengt svarer til at løbe et maraton.

– I starten gjorde jeg det nok mest af ren nysgerrighed, fordi folk tror, at man nærmest falder om og dør, hvis man skal undvære mad i et døgn. Men det er slet ikke tilfældet. Jeg blev meget friskere og nedsatte mit søvnbehov i perioden. Siden da har jeg valgt at faste mindst en gang om året, siger Tommy.

– Det handler egentlig bare om at give kroppen ferie. Dyr, der er syge, faster også for at blive raske. Fordøjelsesprocessen er en stor belastning for vores krop.

Glad for økologisk kød

I år har Tommy Kenter fungeret som skuespiller i nøjagtig et halvt århundrede. Han debuterede som 11-årig i filmen Cirkus Buster fra 1961 og har siden optrådt i et hav af film, skuespil og satiriske shows. Det alternative sundhedsunivers handler ikke så meget om nysgerrighed længere, men alment velbefindende i Tommys alder. Det handler om at føle sig frisk, så længe man lever, som han forklarer:

– Herhjemme ser man desværre ofte ældre mennesker sidde og kokse til på plejehjemmene. Deres system er fyldt med affaldsstoffer og tilstoppet. Man kan lige så godt selv gøre en indsats for at undgå, at den slags sker, mens tid er.

Tommy kan også godt lide at gå tur i den nærliggende skov i Nærum eller cykle, men fastlagte skemaer med motion eller kost harmonerer ikke rigtigt med hans måde at leve på. Tilværelsen SKAL være sjov og omskiftelig.

– Variation er min drivkraft og motor. Jeg bryder mig ikke om gentagelser og får det nærmest fysisk dårligt, hvis jeg skal være med i en forestilling, der spiller mere end 30 gange. Det er også derfor, at jeg har arbejdet freelance hele mit liv. Et kostprogram ville nok kokse efter to uger…

Går du så op i at spise sundt?
– Jeg spiser vegetarisk til hverdag og køber helst økologisk kød, hvis min krop pludselig skulle skrige efter et stykke tatar. Prisen er måske tre gange så høj, end hvis man køber vandpumpede kødstykker, men det er også pengene værd. Jeg går ikke så meget op i tilberedningen, men vil gerne have mad med næring i til dagligt.

Hvorfor lige det vegetariske?
– Jeg er med i nogle dyreværnsforeninger, og så er det jo svært at sidde overhørig, hvordan grise, køer og kyllinger behandles i dag. Ja, alene den forurening, som dyrene bidrager med …

Akupunktør overgik Riget

Apropos mad løber Tommy pludselig ud i køkkenet i sine sutsko. Han har glemt at se til noget mad, som han har sat over under interviewet. Bengt holder roligt om det lune tekrus med begge hænder og sludrer videre om, hvordan mange danskere heldigvis har fået øjnene op for en anden sundhed end den, som den gængse lægeverden byder på. Han betegner Tommy som “en modig mand”, der i en brydningstid har været åben for nye impulser.

Da Tommy sætter sig igen, kan jeg ikke lade være med at spørge til flasken med Voelkel-grøntsagssaft, der står på bordet.

– I stedet for at æde seks halve med leverpostej, når ens blodsukker er faldet, kan man tage et glas af denne her. Det stabiliserer og slanker, svarer han.

På falderebet fortæller Tommy også, at han er glad for akupunktur, der har hjulpet ham i en anden potentielt skadelig sammenhæng. Nemlig i forbindelse med celleforandringer på stemmebåndet, der som bekendt kan føre til cancer. I et helt år var skuespilleren hæs og ude af stand til at optræde.

– Der var nogle atypiske celler, som en dygtig kirurg på Rigshospitalet prøvede at fjerne i tre omgange. De gik 100 pct. væk hver gang, men blev ved med at komme tilbage. Jeg tænkte, at jeg blev nødt til at prøve noget andet end at blive skåret i og havde hørt, at kineserne kunne noget med deres nåle, fortæller han.

– Jeg prøvede derfor en akupunktør fra Skodsborg, doktor Xu. Han behandlede mig i år 2000. Jeg må sige, at det var med stor glæde, at jeg fik akupunktur. De små prik gjorde ikke rigtigt ondt, og det syge væv faldt helt af efter hans behandlinger…

Ja, noget tyder på, at rolleindehaveren bag Oluf “Kvik” Larsen og kageglade fru Kristof stadig er frisk og fuld af liv.

 

Tommy Kenter

15. april 1950 kom Tommy Osvald Charlie Kenter, som han hedder, til verden. Han fungerede i et par år som børneskuespiller, men blev først kendt i offentligheden i  80’erne gennem Cirkusrevyen og DR’s satireprogram Dansk Naturgas. Tommy-figuren fru Kristof fra sidstnævnte show har i øvrigt senere givet navn til en midtjysk  pølsevogn.

Ud over filmrollerne har Tommy Kenter blandt andet også udgivet plader med visesange og spiller i jazztrioen Aalstars, hvor filmproducenten Peter Aalbæk slår på trommer.

Denne sommer spiller han med i forestillingen Revyperler på Stribe – med bl.a. Anne Herdorf – og er til efteråret aktuel i filmen Viceværten. Til december er der premiere på soloshowet Kentex 50, der skal markere skuespillerens 50-års-jubilæum.

 

Body-sds

Body Self Development System (Body-sds) er trods navnet et danskudviklet behandlings- og træningssystem. Kimen til systemet blev lagt af Bengt Valentino Andersens farfar Erland Hartung i slutningen af 40’erne. Som noget ganske unikt fandt denne på at kombinere massage med forskellige samtaler og viden om ernæring.

Som 15-årig begyndte Bengt Valentino Andersen at arbejde som terapeut, og han har bl.a. udviklet de træningsformer og udrensningskure, som systemet også tilbyder. Body-sds handler om at se kroppen som et hele, og massagen og ledfrigørelserne har fokus på de selvhelbredende kræfter, vores krop rummer.

Forrige artikelKærligheden spirer blandt efterlønnere

Næste artikelJordbærsmoothie