Nyheder

Trådløse systemer bekymrer

26. september 2007

Der er brug for skrappere regulering til gavn for sundheden, lyder det i ny erklæring fra kritiske mobilforskere.

Forskerne bag erklæringen mener bl.a., at de elektromagnetiske felter, i daglig tale 'stråler', øger risikoen for en række sygdomme som fx alzheimer, hvis man bliver udsat for strålerne gennem længere tid. De nuværende grænseværdier beskytter imidlertid ikke sundheden godt. Derfor er der bl.a. brug for at ændre de nuværende grænseværdier, lyder en af konklusionerne. Bag erklæringen står 14 forskere fra bl.a. Sverige, som gennem længere tid har forholdt sig kritisk til myndighedernes håndtering af teknologien. Forskerne er gået sammen om at danne 'The BioInitiative Working Group', som har udgivet erklæringen.Vigtigt at lytte til alle aspekter– Det er vigtigt at skabe et klima, hvor man kan tage alle aspekter med og dermed også lytte til denne gruppe af forskere. Selvom de fleste eksperter siger, at der ikke er noget problem med nuværende viden, så kan vi jo aldrig vide med fremtiden. Derfor er det så vigtigt, når man har med risici at gøre, som er uafklarede, at man tager alle aspekter med, sagde miljøkonsulent Hanne Svenningsen fra Informationscenter for Miljø & Sundhed bl.a. om den nye erklæring til P1 Morgen.

Hun henviser til, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer, at de trådløse teknologier er sikre, men at man mangler viden om eventuelle effekter på længere sigt. Netop derfor er det vigtigt, at skabe en bred dialog om, hvordan vi skal håndtere usikkerheder omkring mulige risici.

Myndighederne i Danmark og flere andre lande i EU følger anbefalingerne fra WHO. Men der er også lande, hvor myndighederne vælger en mere forsigtig tilgang, og hvor der fortsat er gang i debatten. Tysk forsigtighedDen tyske myndighed for stråling, Bundesamt für Strahlenschutz, anbefaler fx, at man både bruger mobiltelefoner og trådløse telefoner med omtanke. Selvom der ikke p.t. er noget, der tyder på, at strålerne påvirker sundheden, er det en god ide at begrænse udsættelsen, lyder det på myndighedens hjemmeside. Problemet med de trådløse telefoner er bl.a., at systemet sender med samme effekt hele tiden. Derfor bliver du udsat for lige meget stråling fra selve telefonen, når du snakker i den, hvad enten du står en meter eller 250 meter fra sendestationen. Det kan du gøreHvis du er bekymret for eventuelle risici ved trådløse systemer som fx mobiltelefoner, kan du gøre følgende: – Brug mobiltelefonen med omtanke, før korte samtaler, brug headset og vælg en mobiltelefon med lav stråling, når du køber en ny- Vælg fastnetløsninger for telefon og Internet frem for trådløse- Begræns børns brug af mobiltelefoner og trådløse telefoner- Undlad at placere eventuelle sendestationer i soveværelse og børneværelse – Hold afstand til sendestationerne. Effekten falder nemlig markant med afstanden- Brug om muligt headset til den trådløse telefon Kilde: www.miljoeogsundhed.dk

Forrige artikelNy metode mod livmoderhalskræft

Næste artikelTør med Svanen