Krop

Træning med smil – 10 motiverende forslag

30. juni 2010

Hvis du skal blive ved med at dyrke motion, er en vigtig motivationsfaktor, at du synes, at det er sjovt og underholdende.

Hvis du synes, at motionen i perioder dyrkes mere af nød end af lyst, eller er du kørt fast, fordi motionen er blevet for ensformig, så hæng på her. vi har fundet 10 motivationsboostere, der virker.

1. Find en træningspartner eller et hold

De fleste mennesker finder det sjovest at motionere sammen med andre. Så hvis du kan finde dig en eller flere træningspartnere, gør det ofte løbe eller cykelturen sjovere. Hvis du har svært ved at lokke nogen med, findes der flere hjemmesider (f.eks. www.trainingpartner.dk), hvor du kan søge efter en egnet træningspartner. For at det skal fungere optimalt med en træningspartner, er det en forudsætning, at I har nogenlunde samme ambitioner og niveau. På de samme hjemmesider kan du også søge efter træningspartnere til holdidrætsgrene, og med mange brugere og mulighed for at indtaste en række kriterier er der gode chancer for at finde velegnede træningspartnere eller hold.

2. ”Videnskabeliggør” din træning

Ved at gøre brug af forskellige teknologiske remedier kan du gøre din træning betydeligt sjovere at deltage i. Du kan f.eks. anskaffe dig et pulsur og på den måde følge belastningen af kroppen under løbe eller cykelturen. Fra de mere avancerede pulsure kan du overføre data til computeren, og der føre dem ind i en elektronisk træningsdagbog, så du holder styr på den træning, du har gennemført. Hvis ikke pulsuret har indbygget GPS (som flere af de nye modeller har), kan du på internettet opmåle din løbe eller cykeltur, så du kender den nøjagtige distance, og således også beregne løbehastigheden, hvis du har taget tid. Du kan opmåle din rute her: motiononline.dk/rutemaaler.htm.

Er du f.eks. golfspiller, kan du indtaste resultatet af dine runder på icaddie.dk, hvor du så kan få statistik over de runder, du har spillet i sæsonen, og på den måde gøre det endnu sjovere at følge din udvikling. Tilsvarende er der garanteret teknologiske muligheder i den idrætsgren, du dyrker.

3. Musik i ørene

Ny forskning peger på, at musik under f.eks. løb og cykling kan være med til at fjerne udøverens fokus på træthed og derved gøre motionen mere behagelig. Herved reduceres den negative indvirkning, som træthedsfølelsen normalt har på præstationsevnen. Musik kan påvirke spændings- og energiniveauet forud for motion. Du kan derfor både bruge musik til at øge og sænke spændingsniveauet, før du skal motionere.

I mange konditionskrævende idrætsgrene som f.eks. løb, cykling, roning og svømning handler det i høj grad om at kunne holde en så høj rytme som muligt i den tid, der trænes. Flere undersøgelser slår fast, at hvis tempoet (rytmen) i musikken passer sammen med rytmen i bevægelsen, så kan der arbejdes hårdere, end hvis der arbejdes uden musik i ørene.

4. Sæt dig et træningsmål

For nogle kan det være en motivationsfaktor at få sat et træningsmål. Det kan f.eks. være, at du vil træne frem mod at kunne gennemføre et halvmaraton, at cykle Sjælland Rundt eller at forbedre golfhandicappet til 10. Derudover kan du sætte delmål op frem mod det store mål, hvilket især er vigtigt, hvis hovedmålet ligger langt ude i fremtiden. Et stort mål ude i fremtiden kan give den daglige træning mere mening, og derfor også være styrkende for motivationen.

5. Test dig selv

Ligesom man vejer sig hver uge, når man er på slankekur, er det også en god ide en gang imellem at lave en fysisk test. Ved jævnligt at teste kan du se om træningen, du laver, har givet fysiske forbedringer. Der er mange måder at lave fysiske tests på, og du kan få inspiration til, hvilke du kan benytte, på dette link: motiononline.dk.

Ofte tester man konditionen, og en sjov måde at teste konditionen på er ved, at du løber en flad tur på mindst 1500 meter efter en grundig opvarmning. Du løber turen så hurtigt som muligt og tager samtidig tid. Derefter taster du din rute og tid ind på motion-online.dk. Så beregner den dit kondital.

6. Find den rigtige træningsform

Det er afgørende, at du synes om den motionsform, du deltager i. Vælg derfor ikke nødvendigvis det, som er det mest effektive eller praktiske, men vælg som udgangspunkt efter, hvad du synes er sjovt og inspirerende. I et travlt familieliv lader dette sig ikke altid gøre, og skal du gå på kompromis, kan du prøve at integrere nogle af de andre forhold, der omtales i denne artikel, når du motionerer.

7. Mind dig selv om effekterne

På de dage, hvor det kan være surt at komme af sted til træning, hjælper det at minde sig selv om de mange hensigtsmæssige effekter af motion. Motion har et hav af gode effekter på dit helbred, men også på det mentale plan opleves bedre velvære og mere energi. Så næste gang det er tungt at komme af sted, så husk dig selv på, at din krop og dit sind har rigtig godt af det.

8. Varier din træning

Det er vigtigt at variere sin træning for at holde motivationen i top. Skift både mellem forskellige motionsformer, og varier indholdet af den enkelte træningsform. Ved at gøre dette opnås normalt også størst træningsmæssig fremgang, så du stimulerer både motivationen og træningsudbyttet.

9. Forkæl dig selv med lækkert udstyr og inspiration

Lækkert udstyr, som du føler dig godt tilpas i, gør det mere attraktivt og bekvemt at træne, ligesom en sidegevinst kan være mindre skadesrisiko, hvis udstyret er i orden. Sørg også for at få inspiration ved en gang imellem at købe et motionsblad med fif og ideer, som kan stimulere træningen.

10. Rejs med din træning

Du kan få fantastiske oplevelser ved at rejse et sted hen, hvor du kan udøve din motion. Mountainbike i Dolomitterne, vandreture i Alperne eller en løbetur ved Gardasøen er alt sammen oplevelser, der giver mod på mere, og som gør den daglige træning inspirerende og meningsfuld. Det er også den ultimative måde at forkæle og belønne dig selv for, at du kommer op af sofaen og ud og røre dig.

Forrige artikelHybenkugler

Næste artikelKarrykylling med blåbær og gojibær pilau-ris