Nyheder

Træning opvejer ikke stillesiddende liv

17. august 2010

Dyrker du også at kaste dig glad og tilfreds på sofaen, når træningen er vel overstået? Så kan du godt pakke den gode samvittighed væk.

Rigtig mange af os kompenserer for vores stillesiddende kontorliv ved at springe på kondistier, motionscykler og til dans. Men hvis vi bare kaster os ned på nærmeste stol eller sofa efterfølgende, er vi lige vidt.

Forskere ved American Cancer Society har lavet et studie, der viser, at jo mere af din fritid, du tilbringer på numsen – jo større er risikoen for et kortere liv. Uanset om du træner eller ej.

Stillesiddende kvinder rammes hårdest

Studiet har været hele 13 år undervejs og omfattede hele 53.444 mænd og 69.776 kvinder, hvoraf ingen ved studiets start havde oplevet kræft, hjerteproblemer, slagtilfælde eller lungeproblemer.

American Journal of Epidemiology har publiceret studiet, hvori forskerne undersøgte deltagernes fritidsvaner – heraf hvor meget de sad ned, og hvor meget de trænede.

Især kvinder oplevede en højere dødelighed, når de tilbragte meget af fritiden stillesiddende. Faktisk var risikoen for en tidlig død hele 37 pct. højere, hvis de sad mere end seks timer om dagen udenfor arbejdstiden, i forhold til de, der sad stille mindre end tre timer.

Mænd rammes også af stillesiddende sysler

For mændenes vedkommende steg risikoen for en tidlig død med 18 pct., hvis de hang fast i stolen mere end seks timer af fritiden.

Forskerne sammenlignede informationerne om, hvor meget deltagerne sad stille med deres oplysninger om træning og motion. Men træning viste sig ikke at have en formildende effekt på timer tilbragt i sofaen.

Konklusionen fra forskerne er ikke, at vi skal bruge endnu mere tid på træning, men at vi skal bruge mindre tid på at sidde – det vil sige op at stå og få sneget noget mere bevægelse ind i hverdagen.

(Oprettet den 17. august 2010)

Forrige artikelHjælp dit barn med at passe ryggen

Næste artikelBedre at motionere i naturen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.