Nyheder

Træt men ikke alvorligt syg af natarbejde

21. maj 2007

Træthed og uoplagthed er udbredt blandt de 180.000 mænd og 95.000 kvinder i Danmark, der arbejder om natten. Men der er ikke bevis for, at natarbejde giver øget risiko for alvorlige og dødelige sygdomme.

Der er ingen beviser for, at folk med natarbejde er mere udsat for at få mavesår, brystkræft og hjerte-kar-sygdomme.

– Kun en ting er sikkert: Natarbejde giver søvnforstyrrelser, konkluderer forskere fra de arbejdsmedicinske klinikker på Herning og Århus Sygehuse.

Skidt for familielivetMen helt omkostningsfrit er det dog ikke at arbejde, mens andre sover. Foruden søvnforstyrrelser viser undersøgelser, at natarbejde øger risikoen for ulykker og indvirker negativt med familielivet.

Desuden risikerer de skæve arbejdstider at forværre kroniske sygdomme som sukkersyge, astma og epilepsi. Og derfor bør alle arbejdsgivere tilbyde gratis helbredstjek, sådan som EU's arbejdsdirektiv foreskriver.

Men hverken Sundhedsstyrelsen eller Arbejdstilsynet har offentliggjort retningslinjer for, hvad undersøgelsen bør omfatte.

Natarbejde defineres som mindst tre timers arbejde i tidsrummet mellem midnat og klokken fem, eller mindst 300 timers arbejde i det tidsrum om året.

Kilde: DR

Forrige artikelVaccine kan beskytte mod kræft

Næste artikelVask bakterierne væk