Krop

Træt som et helt alderdomshjem?

27. april 2014

Selvom man altid hører om ældre mennesker, der vågner af søvnen i tide og utide, betyder det ikke, at ældre mennesker er mindre trætte. Tværtimod er det helt almindeligt, at vores niveau af det energigivende stof Q10 daler med alder, stress og sygdom.

Så det er altså ikke sjovt at være træt som et helt alderdomshjem. Alle celler i vores krop behøver nemlig coenzymet Q10 for at kunne danne energi, og uden energi stopper alt – så det vitaminbeslægtede stof er altså af stor betydning for vores liv og helbred. Heldigvis producerer vi selv Q10, ligesom det findes naturligt i kosten. Men det er ikke nødvendigvis det samme, som at vi producerer nok til at være friske og energiske.

Faktisk viser undersøgelser af folk, der lider af kronisk træthedssyndrom, at 80 pct. mangler Q10. Lideledes har andre undersøgelser peget på mangler hos folk, der lider af andre kroniske sygdomme eller er ramt af stress.

Statiner, også kendt som kolesterolsænkende medicin, har længe været kendt for at stjæle af vores Q10-beholdninger. Da manglen på Q10 kan ramme musklernes ydeevne, er denne mangeltilstand også blevet knyttet til de muskelsmerter, nogen patienter oplever, når de får kolesterolsænkende medicin.

Hjertet kan lide Q10

Q10 er nødvendigt for cellernes såkaldte kraftværker – mitochondrierne – der producerer energien i cellerne. Derfor findes Q10 i hver eneste celle, men der er åbenbart forskel på hvor meget. Man har f.eks. observeret, at indholdet af Q10 i hjertevævet hos patienter med kronisk hjertesvigt er lavere end hos raske mennesker.

Men det kan vi faktisk gøre noget ved: Undersøgelser viser, at tilskud af Q10 kan forbedre hjertets pumpekraft og dermed patientens tilstand. Især i formen ubiquinol, der gør det lettere at optage Q10.

At Q10 i form af tilskud er godt for hjertet hos ældre, blev også bekræftet i Kisel 10-studiet, hvor 443 ældre svenskere deltog. Halvdelen fik over fem år tilskud af 200 mg Q10 og 200 mikrogram selen fra den danske producent Pharma Nord, mens den anden halvdel fik placebo. Resultatet var overbevisende, da kosttilskuds-gruppen oplevede en 50 pct. lavere dødelighed i de fem år, ligesom målinger afslørede, at deres hjertemuskulatur arbejdede betydeligt bedre end hos placebo-gruppen.

Det var også Pharma Nords Q10 Bio-Qinon, der blev anvendt i den meget omtalte Q-symbio undersøgelse, hvor 420 patienter fra ni forskellige lande deltog. Undersøgelsen viste igen en halvering af dødsfald på grund af hjertesvigt, når patienterne fik Q10-tilskud.

Skal vi acceptere fald i Q10?

Vi kan alle forvente et fald i vores produktion af Q10 med alderen, men nogle vil netop på grund af kroniske sygdomme eller stress blive ramt tidligere. Så hvis du ellers spiser sundt, motionerer og er erklæret rask af lægen, men stadig døjer med træthed, kan Q10 være et af de steder, du kan evt. kan hente hjælp.

Fibromyalgi-patienter, der i et mindre forsøg fik tre Bio-Quinone Gold om dagen, meldte om både om færre smerter og 47 pct. mindre træthed. En stor gene for denne type kroniske patienter er netop trætheden, der i længden også har indflydelse på oplevelsen af smerter. Vi ved allesammen, at træthed sjældent gør andre gener lettere at leve med.

Så måske behøver vi ikke gå at vente på at blive trætte som et alderdomshjem? Og vi skal i hvert fald ikke finde os i at være det før tid…

Forrige artikelLCHF-Hamburgerboller

Næste artikelBliver du fed af gluten?