Nyheder

Tre nemme råd til at få varmen bedst og billigst

14. januar 2016

Det er koldt, og der er for alvor ved at komme gang i radiatorne rundt omkring. Men det kan i mange tilfælde være hårdt for både miljøet og pengepungen. Få her tre gode råd til, hvordan du bedst og billigst kan få varmen og i samme hug også skåner miljøet.

 

1. Indstil alle radiatorer i huset til samme temperatur – også i soveværelset

Det er ikke varmt at bo i Danmark. Slet ikke. Og måske du er typen, som skurer lidt tilfældigt op for radiatorerne, når du synes, det er koldt. Til gengæld har du helt slukket for radiatoren på soveværelset. Det skal du passe på med, da det både er dyrt og kan skabe kondens.

Jimmi Eiberg Jensen, der er projektleder hos Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, har et par gode råd til at spare på varmeregningen og skåne miljøet.

– Som økonomibevidst varmekunde bør du blandt andet sørge for, at alle radiatorer i huset er indstillet til samme temperatur. Det er nemlig langt mere energieffektivt med fire radiatorer, der varmer 25 procent. hver, frem for én enkelt der banker løs, siger Jimmi Eiberg Jensen til Jyllands Posten.

Det gælder også soveværelset, som mange ellers fortrækker lidt køligere.

– Et koldt soveværelse vil trække varme ind fra andre rum. Og hvad værre er, at et helt koldt rum i et hjem, der ellers er opvarmet, vil skabe kondens i det kolde rum.

Hvis du absolut gerne vil have et koldt soveværelse, skal du sørge for at holde døren lukket.

 

2. Tøm radiatorne for luft én af gangen

Måske du oplever, at ikke alle radiatorer virker ordentlig, når du tænder dem? Mange radiatorer trænger ofte bare til at blive tømt for luft. Hvis en radiator har luft i sig, vil den være kold i den ende, som er længst væk fra termostaten.

Luften kan blive tømt ud af radiatoren ved hjælp af nogle nemme steps.

Sørg for, at det kun er den radiator, du skal tømme for luft, der er tændt. Så tager du én radiator ad gangen for på den måde at øge presset, og her skal man huske at starte med den radiator, der er tættest på varmeanlægget. Når radiatoren er tømt for luft, er det vigtigt, hvordan du stiller den.

»Stil termostaten på enten trin tre eller fire. Så vil temperaturen ligge på mellem 19 og 22 grader. Husk, at hver grad betyder en stigning på fem procent rent prismæssigt,« siger Jimmi Eiberg Jensen.

 

3. Den klassiske – Sluk radiatoren, når du lufter ud

Det er måske hørt en del gange efterhånden, men det gør det ikke mindre vigtig. Sluk, når du lufter ud. Radiatoren står ofte lige under et vindue, derfor er det netop vigtigt at slukke, mens du lufter ud. Også selvom der kun bliver luftet ud i 10 minutter.

– Kulden fra det åbne vindue registreres af termostaten, der øger varmen, hvilket i sidste ende betyder en større regning fra fjernvarmeselskabet, siger Jimmi Eiberg Jensen.

Det er i øvrigt også vigtigt, at der om vinteren kun bliver luftet ud i kort tid. Ellers kan de indvendige bygningsdele som vægge og lignede nå at blive for kolde og dermed tage længere tid at varme op igen.

 

Kilde: Hofor.dk og Jyllands Posten

Forrige artikelTræningstendenser i 2016 – naked running

Næste artikelRødbedekage

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.