Det er indlysende, at du bliver tyk, hvis du indtager flere kalorier, end du forbrænder. Men du kan faktisk snyde din hjerne til at nedbringe kaloriemængderne.
Mæthed er en ret kompleks størrelse, for selvom energibehovet er dækket, kan maden smage så godt, at du slet ikke er mæt på smagsindtryk. Derfor er det en god regel, at du ikke skal spise, til du er mæt; du skal spise, til du ikke er sulten mere. Det er nemmere at definere mangel på sult end mæthed.
Men faktisk er hjernen omkring 20 minutter om at registrere, at du er i gang med at fylde maven op. Det er derfor, du meget let kan overspise, hvis du spiser hurtigt.
Hjernen har ret meget at sige, når det gælder overspisning. For det er hjernens registrering af mængderne, der afgør, hvor meget du hælder over på din tallerken. Hvis du kan “narre” hjernen til at tro, at der er mere mad, end der faktisk er, kan det have en positiv betydning.
Spis af små tallerkener. En lille portion syner af mere på en lille tallerken end en stor. Forskningsstudier har også vist, at kunder på en burgerbar føler sig mere mætte, når de spiser en stor menu, end når de spiser en lille menu – selvom begge menuer under forsøget var nøjagtig lige store. Så mæthed handler også om selvbedrag.
Hvis du går gammelsulten til bordet, hvor der står gullash med kartoffelmos eller lignende tung mad, kan du være sikker på, at du med stor sandsynlighed ender med at overspise. For hjernen tager som nævnt tyve minutter om at registrere, at du er ved at fylde energi på anlægget.
Hvis du derimod starter med en let salat eller spiser en enkelt bruchetta før hovedretten, vil du samlet spise mindre. Du kan faktisk reducere energiindtaget med 15 pct på den måde.
Lad gryder, pander og fade blive på køkkenbordet og anret i stedet portionerne. Det skal naturligvis ikke være forbudt at tage mere, men du vil med al sandsynlighed spise mindre, hvis du skal gå ud og fylde op. Du kan sagtens føle et behov for at spise op, når du ser al maden på bordet – der skal jo helst ikke gå noget til spilde, hvis det smager rigtig godt.
Det sidste råd er ligeså banalt, som det er væsentligt: Hvis du spiser langsommere, vil du også spise mindre. Tænk over, hvor mange gange du tygger maden; du behøver måske ikke tygge hver mundfuld 37 gange, men jo mere du tygger, desto bedre er det for fordøjelsen og det samlede kalorieindtag.
Kilde: dr.dk