Nyheder

Triclosan er kræftfremkaldende

12. august 2014

Det antibakterielle kemikalie triclosan er tidligere mistænkt for at udvikle multiresistente bakterier, men nu forbindes det også med en øget kræftrisiko. Stoffet bliver bl.a. brugt i tandpasta fra Colgate.

Colgate har tidligere fået på puklen for at bruge stoffet triclosan i produkterne Colgate Total og Colgate Whitener. Miljøstyrelsen herhjemme anbefaler, at du undgår disse produkter på grund af stoffets miljøfarlighed.

Triclosan er en miljøgift

Svenske “Kemikalieinspektionen” har tidligere advaret mod triclosan og andre antibakterielle stoffer, der bruges i alt fra tandpasta og creme til tekstiler og sko. Stofferne ender nemlig i naturen, hvor de øger risikoen for nye, multiresistente bakterier. EU har kategoriseret triclosan som en miljøgift, fordi det er svært nedbrydeligt i naturen. Alligevel er det tilladt i tandpasta, omend i meget små mængder.

Nu har det amerikanske nyhedsmedie Bloomberg News boret i årsagerne til, at Colgate fik godkendt anvendelsen af stoffet på det amerikanske marked tilbage i 1997. USA har ikke den samme offentlighedslov som herhjemme, så det er længere tids juridiske tovtrækkeri, som har givet journalisterne adgang til de forskningsresultater, der lå til grund for godkendelsen dengang. Den amerikanske udgave af den danske fødevarestyrelse, FDA (Food and Drug Administration), havde godkendt anvendelsen af triclosan ud fra forskning, der var betalt af de producenter, der ønskede at anvende stoffet.

Det er formodentlig den samme dokumentation, der ligger til grund for godkendelsen på det europæiske marked.

Øget kræftrisiko

Dokumenterne viser, at FDA allerede dengang var bekymret for en øget kræftrisiko, men at Colgate fik overbevist organisationen om, at det kun var i meget store doser, at triclosan kunne være et problem.

Men forskning, der allerede var tilgængelig dengang, viser, at triclosan kan sættes i forbindelse med for tidlige fødsler og underudviklet knoglestruktur hos forsøgsdyr. Der forelå også forskning, som afslørede misdannelser i knoglestrukturen på forsøgsdyrene, men Colgate afviste opdagelserne, fordi de var udført på dyr og ikke mennesker.

Triclosan er som nævnt at regne for en svært nedbrydelig miljøgift, og et amerikansk studie fra 2003 viste da også, at ikke mindre end 75 pct af 2517 forsøgspersoner (tilmed børn) havde spor af triclosan i urinen.

EU forbød i 2010 at bruge triclosan i materialer, der kommer i kontakt med mad. Men det er fortsat tilladt i Colgates tandpasta.

Kilde: Daily Mail

Forrige artikelFlere pesticider i fødevarer

Næste artikelSpis, fast eller sov fra jetlag

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.