Nyheder

Trist i sommervejret? 

Lider du af en rastløs tristesse i sommermånederne, hvor alle andre synes at hoppe rundt i eksalteret glæde? Skru ned for lyset og forventningerne. 

Foto: Shutterstock
19. juli 2022

Lider du af en rastløs tristesse i sommermånederne, hvor alle andre synes at hoppe rundt i eksalteret glæde? Skru ned for lyset og forventningerne. 

De fleste kender til begrebet vinterdepression. Når dagene er korte, og vi i uger nærmest ikke får solen at se, er det ikke underligt, at vi bliver triste. Nogle mere end andre. Nogle får hjælp i den mørke tid med tilskud af D-vitamin og lysterapi.

Mangel på melatonin kan være årsag til sommerdepression

Men kan man virkelig blive deprimeret, når himlen er høj og blå?  

Det kan man sagtens, og det er der flere naturlige årsager til. Hvor vinterdepression skyldes mangel på lys, skyldes sommerdepression mangel på mørke. Når det er mørkt, danner vi hormonet melatonin, som gør os trætte. Melatonin er en vigtig faktor til at styre døgnrytmen. Mindre melatonin kan medføre søvnløshed og dermed påvirke vores humør negativt. En sommerdepression vil typisk vise sig ved, at du sover mindre, spiser mindre og føler dig rastløs. Også temperaturforskelle om sommeren – f.eks. varme nætter – kan påvirke dit humør negativt. 

Sommerdepression kan hænge sammen med “den perfekte sommer”

Al glæden og alle forventningerne, som hører sommeren til, kan sende din tristhed ind i en nedadgående spiral. For når nu alle andre ser ud til at være glade, smukke, solbrændte og forventningsfulde – hvorfor går jeg så rundt og føler mig grå og trist? Følelsen af at stå udenfor ligger lige for.    

– Få kan leve op til “den perfekte sommer”, men mange føler, at de skal være sociale og aktive for at være vellykkede mennesker om sommeren, og at være et vellykket menneske er meget vigtigt i vores samfund. Er vi ikke det, føler vi os forkerte, siger psykolog Vibeke Svane til magasinet Samvirke.  

Svært at gemme sig om sommeren

Sommeren er en årstid, hvor det for alvor afsløres, hvis du ikke har det godt.  

De fleste går i mindre tøj, når varmen indfinder sig, og kropsbygningen bliver mere tydelig. Så hvis du ikke er tilfreds med din krop, er det sværere at gemme den bag tunge gevandter.  

Sommeren er også fyldt med sociale sammenkomster, så hvis du er ensom, bliver det mere tydeligt. Solen, den blå himmel og livsglæden er pludselig en større kontrast til dit følelsesliv, hvis du går rundt og er deprimeret.   

Sommeren byder også ofte på flere pligter og opgaver. Har du hus, have eller sommerhus, kræver det vedligeholdelse om sommeren. Har du børn og familie, er der også en lang sommerferie, der skal fyldes ud med sjove aktiviteter.  

Skru ned for forventningerne

Det handler meget om forventninger. Hvis du skruer ned for dem, er du nået et godt stykke vej ud af en sommerdepression. Nyd en enkelt dag ad gangen og opsæt ikke alle mulige forventninger til dig selv og sommeren. Frygten for at gå glip af noget er almindelig. Vi kan jo som oftest tælle de rigtig gode sommerdage med høj himmel og høje varmegrader på få hænder. Den danske sommer er normalt fyldt med regn, blæst og gråvejr. Så når solen endelig er der, er det meget menneskeligt at ville nå det hele. For hvad nu, hvis jeg slet ikke kommer til stranden i år? Hvad nu, hvis jeg slet ikke får købt den store is til mine børn i år? Hvad nu, hvis jeg slet ikke når sommeren i år? Du når altid sommeren – også selvom du ligger i din mørke stue og glor Netflix, mens solen bager udenfor. Gør det, du har lyst til.  

Skru ned for lyset

Når det gælder melatoninmangel er opskriften enkel: Hvis du ikke ligefrem lider af søvnløshed og kan få melatonin ordineret af din læge, kan du starte med at købe gode gardiner. Sørg for, at der er helt mørkt, hvor du skal sove. Sørg for, at temperaturen er så lav som mulig, når tropenætterne indfinder sig. Få dine syv til otte timers nattesøvn, selvom det kun er mørkt udenfor i de fire.  

Kilder: samvirke.dk, kristeligtdagblad.dk 

Forrige artikelHusdyr tager tilskud af selen – gør du?

Næste artikelDet er ikke lige fedt for Anette

Thomas la Cour

Journalist