Coronanedlukningerne har taget hårdt på børn og unge. Det oplever de hos BørneTelefonen, der melder om stor psykisk mistrivsel, ensomhed og selvmordstanker. Derfor kan det være en god ide at have ekstra fokus på sit barn selv nu, hvor restriktionerne er løftet.
Børn, der græder sig selv i søvn, oplever udskamning i klassen og er ramt af ensomhed og psykisk mistrivsel, er desværre ikke så sjældent, som det burde være – og de seneste års nedlukninger har ikke hjulpet på den problematik. Tværtimod. Børns Vilkår har analyseret på opkald til BørneTelefonen fra 2020.
I perioden har 2.672 børn rakt ud for at tale om coronarelaterede problematikker, og mens det i starten i høj grad var frygt for sygdom og bekymring for bedsteforældrene, der fyldte, har samtalerne i det seneste års tid taget en anden drejning. Nu ringer børnene nemlig i høj grad ind med problemer i klassen, ensomhed, selvmordstanker og psykisk mistrivsel, som er opstået i skyggen af corona, isolation og de mange timers hjemmeundervisning.
En 11-årig pige fortæller blandt andet til telefonen, at hun har været rigtig trist siden 2020 og har mistet næsten alle sine venner, og det har altså gjort, at hun har selvmordstanker. Det er voldsomme ord, og selvom man kunne tro, at problemet vil stilne af af sig selv, nu hvor børnene er tilbage i skole og samfundet er åbent, tyder analysen på, at det ikke er så simpelt.
For selvom mange børn melder om ensomhed, der er intensiveret af hjemmeskoling, så fortæller samtalerne altså også en fortælling om, at det heller ikke er uproblematisk at komme tilbage til klassen. 2,7 procent af de corona-relaterede samtaler i 2020 handlede om trivsel i klassen. I 2021 var det steget til 11,9 procent.
Noget af det, børnene og de unge beretter om, er en følelse af ikke længere at passe ind i sammenholdet, at de oplever udskamning for at have taget myndighedernes restriktioner alvorligt, og at det er svært at komme tilbage til normalen.
Så selvom det nok for mange voksne er en lettelse at kunne bevæge sig frit igen, er det altså ikke nødvendigvis så simpelt for de små.
I alt havde BørneTelefonen 50.615 rådgivningssamtaler i 2021. Af dem handlede hver femte om psykisk mistrivsel og 3.545 om selvmord. Det er 1.387 flere end året inden. For en del unge er problemerne blevet værre under corona, mens de for andre er opstået i løbet af pandemien. Børns Vilkår kalder på handling på området.
De appellerer til, at der bliver tilført ressourcer til de steder, hvor børn og unge færdes, så der ikke er nogen, der står tilbage med problemer, som ingen voksen ser.
Men man kan altså også som forældre være opmærksom på at se sit barn og hvordan det trives.