Nyheder

Tungen skal også børstes

4. oktober 2017

Vi ved alle sammen, at vi skal huske at børste vores tænder morgen og aften. Men det er faktisk vigtigt, at du også børster tungen, for at have en god mundhygiejne.

Har du nogensinde kigget på bagsiden af din tandbørste og tænkt over, hvad den ru side skal bruges til? Den er til at børste tungen med, og det er vigtigt at huske, hvis du vil have en ren mund og undgå dårlig ånde.

Bakterierne sidder på tungen

Dårlig ånde kan være utroligt hæmmende, og det er hverken rart for dig eller dine omgivelser. Hovedårsagen til dårlig ånde findes tit i manglende børstning af tungen. Hos nogle mennesker har tungens overflade en masse furer, hvor madrester og bakterier kan sætte sig – og det giver dårlig smag.

Specialtandlæge Henning Lehmann Bastian forklarer, at det er helt normalt at have bakterier i munden, men at de kan producere ildelugtende gasarter, hvis ophobning af bakterier og madrester får lov at sidde for længe.

Du kan se på tungen, hvis bakterierne har siddet for længe. Det danner en hvidgullig belægning, og man kan få forhøjet risiko for at få svamp og andre infektioner i den. Børster man derimod tungen regelmæssigt, hjælper det med at holde bakteriebestanden under kontrol.

Sådan børster du tungen

Blød tandbørste: Lehmann Bastian forslår, at du benytter dig af en blød tandbørste til at børste tungen.

Kom langt tilbage på tungen: Når du børster tungen, skal du forsøge at komme langt tilbage, da den største koncentration af bakterier sidder bagerst, hvor de ikke bliver forstyrret så ofte. Ræk derfor tungen ud, så du kan nå så meget af den som muligt, så du med lette strøg kan børste farvede belægninger væk.

Mundskyl: Lehmann Bastian forklarer, at det for nogle mennesker ikke er nok at børste tungen for at komme den dårlige ånde til livs:

– Hvis man har meget dybe kløfter i tungen, kan det være svært at rengøre den og fjerne den dårlige ånde. Hvis det er tilfældet, kan man få 1% brintoverilte på apoteket, som blandes op med vand, og som kan opløse affaldsprodukterne i tungens furer.

Kilde: https://www.netdoktor.dk/nyheder/derfor-skal-du-boerste-din-tunge.htm 

 

 

Forrige artikelFrygt ikke bakterier – de er vigtige for dit velvære!

Næste artikelStofskiftet – mere komplekst, end mange tror

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.