Omfattende amerikansk undersøgelse fastslår, at ulykkelige mennesker ser mere tv, men det fører kun til større nedtrykthed.
University of Maryland offentliggør til december en meget omfattende undersøgelse af folks tv-vaner, og det generelle resultat er meget klart:
Mennesker, der føler sig ulykkelige, ser mere tv. De mennesker, der anser sig selv for lykkelige, bruger mere tid på at læse bøger og være sammen med andre.
Undersøgelsen bygger på materiale indsamlet over en periode på 34 år og omfatter flere end 45.000 deltagere. Deltagerne har minutiøst ført dagbog over deres hverdag og deres tv-vaner.
Ikke mere lykkelige
Et andet markant resultat af undersøgelsen er, at dem, der bruger fjernsynet som adspredelse faktisk ikke bliver mere lykkelige. Tværtimod. Der er en klar tendens til, at de faktisk generelt bliver mere ulykkelige.
“Det daglige tv-forbrug blandt mennesker, der opfatter sig selv som ulykkelige, er over 30 pct. højere end hos mennesker, der opfatter sig selv som lykkelige”, hedder det i undersøgelsen.
“Tv-kiggeri er en adspredelse, der ikke har nogen langtidsvirkning, og det tager tiden fra andre ting – ting, der måske ikke giver øjeblikkelig tilfredsstillelse, men som kunne have en positiv langtidsvirkning på ens tilstand. Med andre ord: Tv-kiggeri gør folk mindre lykkelige.”
Sex og læsning
Undersøgelsen, der offentliggøres i sin fulde længe i december-udgaven af Social Indicators Research siger også, at elementer som sex, læsning og social omgang med andre, alle er forbundet med en følelse af at være lykkelig.
Tv-kiggeri er det eneste, der er forbundet med det, at føle sig ulykkelig.
“Tv dømmer ikke. Er ikke vanskeligt. Så mennesker med få sociale færdigheder eller ressourcer til andre aktiviteter kan engagere sig i det”, hedder det i undersøgelsen, og senere fremgår det:
“Selv den mest ulykkelige kan trykke på remote-kontrollen og blive passivt underholdt af tv.”
Af undersøgelsen fremgår det i øvrigt også at ulykkelige ægtepar sammen ser langt mere tv end i godt fungerende ægteskaber.
Misbrug
Undersøgelsen konkluderer blandt andet:
“Der er i dette lighedspunkter med misbrug, idet misbrug skaber øjeblikkeligt velvære, men på lang sigt elendighed og fortrydelse. Mennesker der er mest sårbare i relation til misbrug har sociale og menneskelige problemer og tv bliver et rusmiddel.”
Kilde: Jyllands-Posten