Nyheder

Tyggegummi mod huller i tænderne

26. marts 2007

Ny svensk doktorafhandling peger på, at tyggegummi med xylitol kan hæmme caires i tænderne

Patienter med høj cariesaktivitet kan måske have gavn af at indtage xylitol. 6 g xylitol fra tyggegummi om dagen kan have en carieshæmmende virkning – men effekten er tidsbegrænset. Det viser en ny svensk doktorafhandling.

Xylitol påvirker bakteriesammensætningen i mundhulen, men der skal relativt høje doser til, før virkningen er effektiv imod syredannelse og cariesudvikling. Det fremgår af doktorafhandlingen, som Pernilla Lif Holgerson forsvarede d. 23. februar i år.

Pernilla Lif Holgerson lod en gruppe børn tygge xylitoltyggegummi sådan at de fik en dagsdosis på 6 g xylitol. Mængden af plak og produktionen af syre imellem tænderne mindskedes voldsomt i forsøgsperioden og efter fire uger var antallet af ”cariesbakterier” reduceret til en tredjedel. Men efter seks måneder var antallet af bakterier tilbage ved udgangspunktet. Doktorafhandlingen konkluderer at man kan anbefale dagligt indtag af xylitol hos patienter med høj cariesrisiko som supplement til anden behandling. Xylitolen fungerer bedst når den indtages via et salivstimulerende medie som fx tyggegummi, og der skal 6 g xylitol pr. dag til, for at mindske cariesrisikoen. Indtagelsen bør fordeles over mindst tre gange dagligt, og det produkt, som skal afgive xylitolen bør ikke samtidig indeholde andre sødemidler.

Du kan læse mere eller downloade den fulde rapport på www.tandlægebladet.dk

Forrige artikelOvervægt øger risikoen for kræft i livmoderen

Næste artikelHvor meget skal vi vaccinere vores børn imod?