Burgerboller – 6 stk.
3 dl tempereret vand
10 g gær
1 tsk uraffineret flagesalt
1 tsk honning
1 æg + evt. 1 til pensling
1 dl ekstra jomfruolivenolie
1 dl blandede hørfrø og sesamfrø
100 g groft rugmel
100 g grovvalsede havregryn
250 g speltmel
Bøffer – 4 store eller 6 små
600 g hakket okse- eller lammekød
1 chili
1 æg
1 tsk glutenfri sennep
8 soltørrede tomater
2 spsk kapers
1-2 dl revet parmesanost
Friskhakket eller tørret oregano
2 spsk majsstivelse
Uraffineret salt samt friskkværnet peber
Tzatziki
½ liter Acido eller græsk yoghurt
1 agurk
saften fra ½ citron
2 hvidløgsfed
Uraffineret flagesalt og peber
Tilbehør
Bøftomater
Rør dejen til burgerbollerne i hånden eller på røremaskine. Lad den hæve i et par timer og ælt herefter igen med det sidste mel. Form den til seks boller, som du trykker flade med hånden. Lad dem efterhæve i en halv time, pensl med et pisket æg og drys med sesamfrø. Bag burgerbollerne ved 200 grader i 35 minutter.
Kom alle ingredienserne til bøf-farsen i en stor skål og ælt det sammen med hænderne. Sæt den æltede fars på køl i ½ time og form derefter fire store bøffer eller seks små. Pensl bøfferne med olivenolie og steg dem på panden i cirka seks minutter på hver side.
Hæld Acido i en si, foret med et stykke gaze eller køkkenrulle og lad den dræne i et par timer. Du kan også vælge at købe økologisk græsk, drænet yoghurt.
Rengør agurken og riv den groft. Lad også den dræne eller dryppe af i en halv times tid.
Bland det hele, smag til med hvidløg, citron, salt og peber og sæt tzatzikien på køl, til den skal serveres. Skal det gå hurtigt, kan du anvende græsk yoghurt og reven squash, ingen af disse ingredienser behøver at blive drænet for væde.
Saml burgerne med store skiver af bøftomater og server med bønnefritter og ekstra tzatziki til. Du kan finde opskriften på bønnefritter på www.madforlivet.com
Fra bogen: Mad – kunsten at spise godt og leve sundt, af Anette Harbech Olesen
En hyldest til den gode mad af de bedste råvarer lavet med lækre billeder, tykt bogbind og skøn hørryg.
Det er let at gennemskue, hvad der er glutenfrit, mælkefrit og vegetarisk i bogen – og du kan sagtens lave mad uden de ingredienser, som flere og flere undgår.
Se mere, find flere opskrifter og inspiration på madforlivet.com