Æteriske olier kan udvindes fra lægeplanter, frugtskaller, barken på bestemte træsorter og visse blomster. Man udvinder dem typisk ved vanddamp-destillation af friske planter eller ved presning af skallen. Det er en temmelig omkostningstung proces, og de kraftige olier skal da også blandes op med planteolie, før den anvendes på huden eller indtages oralt. Enkelte dråber kan også bruges som smagsgivere i f.eks. bolcher.
Ifølge lovgivningen må en æterisk olie kun kaldes æterisk, hvis den består af 100 pct æterisk olie. Man må altså ikke blande den op med vegetabilsk olie og stadig kalde den æterisk. Men der findes alligevel produkter på markedet – typisk i webshops og via multi level marketing – der kalder deres olier æteriske, selvom de kun indeholder så lidt som 25 pct. æterisk olie. Så er det pludselig til at forstå, hvis de kan koste en fjerdedel af rigtige æteriske olier.
Æteriske olier, der markedsføres til kometikbrug og aromaterapi skal ifølge lovgivningen faremærkes med faremærker, sikkerhedssætninger og risikosætninger. Det skyldes, at de lovgivningsmæssigt klassificeres som kemikalier – men det siger intet om indholdet. Faremærkerne har fået nogle til at slutte, at der er hældt kemikalier i de æteriske olier. Det er en misforståelse. Men eftersom det ikke er rart at hælde æteriske olier i øjet, skal man advare om det på flasken, når produktet lovgivningsmæssigt hører ind under kemikalielovgivningen.
Et eksempel er appelsinolie. Det er den olie, du også får på fingrene, når du piller en appelsin. Men den skal mærkes med risikosætningen: Irriterer øjnene og huden. Til risikosætningen hører sikkerhedssætningen: Brug egnede beskyttelseshandsker under arbejdet.
Så læs indholdsfortegnelsen grundigt, før du køber æteriske olier. Lad dig ikke skræmme af faremærker – det er såmænd bare en lovgivning, der overholdes. De faremærker skulle også sidde på enhver citron og appelsin i supermarkedet, hvis de produkter hørte under kemikalielovgivningen.
Forrige artikelCocktail af kemiske stoffer uden kontrol
Næste artikel5 gode valg for god søvn i varmen