Nyheder

Udendørsliv mindsker nærsynethed

24. juni 2014

Børn og unge har godt af motion og frisk luft. Flere studier viser, at det også kan mindske optiker-udgifter.

Det er ikke helt ved siden af, når karrikaturen af en bogorm som oftest er tegnet med briller: Intensiv læsning øger risikoen for at udvikle nærsynethed. Men bogormen kan mindske risikoen ved at cykle til og fra skolen eller dyrke motion udendørs.

Studerende blev nærsynede

Et dansk undersøgelse fra 2008 fulgte 150 medicinstuderende, og her var tendensen klar: Ved studiets begyndelse var omtrent en tredjedel så nærsynede, at de brugte briller eller kontaktlinser, og efter to års studier var andelen steget til knap halvdelen.

Undersøgelsen viste også, at de studerende, der dyrkede motion udendørs eller cyklede til og fra universitetet, havde en mindre risiko for at udvikle et behov for minusstyrke på øjnene.

Horisonter er godt mod minusstyrke

Der er flere mulige årsager. Måske skyldes det, at øjet har brug for at se horisonter, når det for længe har kigget på bogstaver og tal, der er 20-30 cm væk.

– Alt andet end at sidde og kigge på en skærm eller i en bog dagen er lang er godt for synet. Der er noget, der tyder på, at det er vigtigt at komme ud og se langt væk indimellem. Det er nok også godt bare at gå ned og kigge over på den anden side af Vesterbrogade, siger formand for Dansk Oftalmologisk Selskab, overlæge og professor i øjenkirurgi Jesper Hjortdal fra Aarhus Universitetshospital til dagbladet Politiken.

Sollys kan have betydning for nærsynethed

En anden årsag kan være sollyset. Undersøgeler af skolebørn i både Taiwan og Danmark har vist, at leg udendørs i frikvarterer kan have betydning for udviklingen af nærsynethed. Her kan forklaringen være, at sollyset får hjernen til at frigive dopamin, og at dopamin kan hæmme væksten i øjet.

Men uanset hvad den præcise årsag måtte være, er det en god idé at sende børnene ud i haven, når de har siddet lidt længe med bøger eller iPad. Og de eksamensplagede unge skulle måske også komme ud og kigge horisonter i stedet for tv, når bøgerne er lagt væk.

Nærsynethed kan være arvelig

Det skal dog også med i ligningen, at nærsynethed i en eller anden grad er arvelig. Så hvis du er disponeret for nærsynethed, slipper du nok ikke helt. Men måske kan behovet for briller udsættes, eller måske kan minusstyrken reduceres, hvis du kommer nok udendørs. Det må siges at være en beskeden investering.

Kilde: Politiken.dk, netdoktor.dk

Forrige artikelMaven: Smerterne i centrum

Næste artikelBær bærer sundhed

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.