Nyheder

Udkantsdanskere er mest syge

7. januar 2009

Det kan koste mere på sygefraværskontoen at bo i et udkantsområde i Danmark end f.eks. at være ryger og overvægtig i København.

Det er et af de overraskende resultater, som forskningsprojektet Asusi om sygefravær netop har dokumenteret. I undersøgelsen er 14.000 danskere blevet udspurgt om sygefravær m.v., og resultatet slår delvist hul i myten om, at københavnere har mere sygefravær end vestjyder.
Undersøgelsen omfatter ikke kort sygefravær på blot nogle få dage, men alene det alvorlige “langvarige sygefravær”, der varer mere end to uger.
Flere syge i tyndt befolkede områder
Generelt er det sådan, at jo længere, man kommer fra København, jo større risiko er der for langvarigt sygefravær.
Overlæge Sigurd Mikkelsen fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Glostrup oplyser, at jo tyndere befolket et område er, jo større er det langvarige sygefravær.
– Folk i tyndt befolkede områder har mere langvarigt sygefravær end både rygere og overvægtige, siger Sigurd Mikkelsen. Men rygerne og de overvægtige lever dog kortere, siger Sigurd Mikkelsen.
– Men så længe de er aktive på arbejdsmarkedet har de ikke meget mere langvarigt sygefravær end ikke-overvægtige og ikke-rygere, siger han.
Flere lave indkomster på landet
En mulig forklaring er ifølge Sigurd Mikkelsen, at det er billigere at bo i de tyndtbefolkede områder. Her søger folk med lave indkomster hen, og de har traditionelt et højere sygefravær.
Han understreger dog, at undersøgelsen har kompenseret for, at der i de tyndtbefolkede egne er lave indkomster og hårdere fysisk arbejde.
Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelBlodprøve afslører knogleskørhed

Næste artikelDanske kvinder får livsfarlig hormonbehandling