Nyheder

Udrulning af 5G bliver sat på pause i Schweiz

Foto: Adobe Stock
16. februar 2020

Landet, som egentlig har været førende i udrulning af det nye 5G-netværk, sætter nu projektet på pause. Ifølge udenlandske medier skyldes det, at der ikke er tilstrækkelig viden om eventuelle sundhedsrisici ved netværket. 

Debatten om det nye 5G-netværk er ikke ny. Men der er kommet nyt brænde på bålet efter Schweiz, som ellers er langt i forhold til at kunne rulle det nye og hurtigere net ud, har sat det hele på pause. Det sker på baggrund af et brev, som blev sendt fra landets miljøstyrelse til regeringerne i landets delstater. Det fortæller The Financial Times, som har fået indsigt i brevet.

I brevet, som blev sendt i slutningen af januar, gør styrelsen det klart, at de ikke har tilstrækkelig viden om netværkets indflydelse på menneskekroppen til at kunne erklære det sikkert. Derfor har de brug for tid til flere tests, før de kan godkende udrulningen.

[relateredehistorier]

Og netop sundhedsaspektet har – foruden snakken om overvågning og hastighed – fyldt meget, når der snakkes om det nye netværk. Vi har tidligere beskrevet, hvordan amerikanske forskere fandt, at den ikke-ioniserende radiostråling fra 5G faktisk ledte til særlige typer af hjernekræft hos hanrotter, og at forskerne bag mente, at der om ikke andet var brug for flere undersøgelser.

Læger opfordrer til forsigtighed

Herhjemme er netværket fra flere fronter erklæret for sikkert. Den sikkerhed deler de ikke i Schweiz. Også lægerne er skeptiske. De har ifølge flere udenlandske medier opfordret til forsigtighed, fordi der er usikkerhed om hvorvidt strålingen kan påvirke nervesystemet og måske endda give kræft.

Når vi overhovedet har denne snak, skyldes det, at 5G fungerer på en lidt anderledes måde end det nuværende 4G netværk. Man bliver nemlig udsat for mere stråling, men i kortere tid. Det er også derfor de schweiziske myndigheder ikke mener, at man kan bruge nuværende regler til at vurdere 5G ud fra – og derfor de vil lave flere tests.

Det skal siges, at man i Schweiz har stramme regulering af stråling, end WHO anbefaler, og derfor strammere regler end i en række andre lande. Der er dog også organisationer, der sår tvivl om hvorvidt de grænseværdier er valide, og WHO har selv efter udgivelsen af de amerikanske studier på dyr, været ude at erklære, at ikke-ioniserende stråling, som den fra mobilmaster, muligvis er kræftfremkaldende. Det er en opgradering fra tidligere.

Nye love om 5G på vej?

Ligesom herhjemme, hvor vi har Foreningen for Elektro Hyper Sensitive, som arbejder på at stoppe eller begrænse udrulningen af det nye netværk, foregår der også en del lignende arbejde i Schweiz. Her er man blandt andet ved at indsamle de 100.000 underskrifter, som det kræver, hvis et forslag skal til folkeafstemning, på ti initiativer.

Det ene vil, hvis det bliver gennemført betyde, at beboere kan nedlægge veto mod at få sat de nye master op i deres områder. Det andet vil gøre televirksomheder ansvarlige for fysiske skader af strålingen, medmindre de kan bevise, at sygdommen ikke skyldes de nye antenner.

Landets største teleudbyder Swisscom siger, at de forstår frygten, men understreger, at de ikke finder tilstrækkelig evidens for at strålingen er farlig.

Indtil videre er udrulningen sat på pause, til der foreligger mere data på det specifikke 5G netværk.

Forrige artikelIda Wohlert: Plads til arbejde og eventyr

Næste artikelSidder humøret i tarmen? Eller kan dine tarmbakterier gøre dig deprimeret?