Nyheder

Udskyd overgangsalder? Hav mere sex

Foto: Adobe Stock
19. januar 2020

Det er i hvert fald konklusionen i et nyt engelsk studie, der har set på sammenhængen mellem hyppighed af sex og overgangsalder. Og der er faktisk en meget plausibel forklaring på hvorfor.

Mange kvinder ser frem til overgangsalderen med en vis skepsis. Og det er slet ikke mærkeligt. For forandringerne, der hører med, kan medføre store gener, som kan strække sig over lang tid. Hedeture kan eksempelvis vare i helt op til 10 år og gøre det svært at få en god nats søvn. Dertil kommer potentielle humørsvingninger og slimhindeforandringer, som kan gøre sex besværligt eller smertefuldt.

Overgangsalderen indtræffer i snit omkring 52-års alderen, og den mest effektive behandling af generne er med hormoner, som enten kan gives lokalt eller i hele kroppen. Om sex kan virke lindrende, når først menopausen er indtruffet er uvist. Men ny forskning tyder i hvert fald på, at jævnlige seksuelle akter af forskellig art kan være med til at udskyde processen.

[relateredehistorier]

Undersøgelsen er baseret på The US Study og Women’s Health Across the Nation, som indeholder data fra næsten 3000 kvinder med en gennemsnitsalder på 45 år ved studiets start i 1996. Her var ingen endnu kommet i overgangsalderen.

Sex med og uden partner

46 procent af kvinderne var dog begyndt at mærke symptomer i form af uregelmæssige menstruationer og hedeture. De resterende mærkede ikke noget endnu.

Ph.d. Megan Arnot fra University College London er hovedforfatter på det nye studie. Hun sammenholdt kvindernes alder, da de gik i overgangsalder med seksuel aktivitet. Menopausen blev defineret som 12 måneder uden menstruation. Hun fandt, at der var en tydelig sammenhæng mellem de to.

Kvinder, som havde sex ugentligt, havde 28 procent mindre sandsynlighed for at være nået overgangsalderen end kvinder, som havde sex mindre end en gang om måneden. Samme tendens fandt Arnot for kvinder, der havde sex månedligt fremfor sjældnere. Her var sandsynligheden 19 procent.

Og der er også gode nyheder for singlekvinderne derude. For sex blev i undersøgelsen nemlig ikke kun defineret som samleje. Det omhandlede også oral sex, seksuel berøring og onani. Faktisk viser undersøgelsen ikke, modsat tidligere hypoteser, at manden i sig selv spiller en rolle. Arnot så nemlig også på, om det at bo med en mand og være udsat for mandlige feromoner i sig selv, havde en indvirkning. Svaret var nej.

Når ægløsning er spild af energi

Når de to ting ser ud til at hænge sammen, skyldes det sandsynligvis at seksuel aktivitet sender nogle signaler til kroppen, som kan få den til at tænke, at der er en mulighed for at blive gravid. Men hvis ikke de signaler kommer, er der ingen grund til ægløsning, som er en energikrævende proces, fortæller Arnot til CNN.

Hun uddyber med, at de nye fund faktisk bakker op om det, der kaldes bedstemorhypotesen. Den siger, at overgangsalder er opstået for at undgå en reproduktiv konflikt mellem generationerne og for at sikre, at de børn, der kom til verden overlevede. I den forbindelse giver det mening at de modne kvinder skulle bruge deres energi som bedstemødre.

Studiet er det første til at påvise denne sammenhæng, og det åbner døren til en lang række mulige undersøgelser for at afdække emnet yderligere. Herunder om sex faktisk kan bruges som lindrende medicin mod eksempelvis hedeture. Arnot siger:

– Mere sex skader sandsynligvis ikke, hvis man vil udsætte symptomer omkring menopausen. Mekanismerne der ligger bag forholdet mellem sex og overgangsalder er lovende for fremtiden og kan åbne en dør til at bruge livsstil mere aktivt i behandling.

Forrige artikelSukker kan ødelægge din søvn

Næste artikelKlimaforandringer kan komme til at koste liv