Nyheder

Ulovlig nervegift anvendes trods forbud

5. januar 2016

For nylig skrev vi om rester af nervegift på importerede appelsiner. Giften er forbudt at anvende i Danmark, men den er alligevel dukket op i vores vandløb.


Det er næppe deponering af store mængder appelsinskræl, der har forårsaget rester af nervegiften chlorpyrifos i danske vandløb. Men det burde egentlig ikke være muligt, da nervegiften altid har være forbudt at anvende i det åbne land i Danmark. Den har måttet bruges i gartneriernes drivhuse på prydplanter frem til februar 2012. I dag er den helt forbudt at anvende eller opbevare.

Selvom stoffet aldrig har måttet bruges i det åbne land, fandt forskere fra Aarhus Universitet rester af sprøjtegiften i syv ud af 19 undersøgte vandløb. Det var tilbage i sommeren 2012, men oplysningerne er først blevet anvendt i en videnskabelig artikel fra i fjor.

Chlorpyrifos er det aktive stof i en række insektgifte, såsom Pageant M, Dursban 4 og Empire 20.

Stoffet er også forbudt at anvende på fødevarer, men der kan være rester af den på importerede citrusfrugter. Det er derfor, at usprøjtede og økologiske citrusfrugter klart er at foretrække.

Chlorpyrifos anvendt ulovligt

I 2014 fandt NaturErhvervstyrelsen ved et kontrolbesøg chlorpyrifos hos en gartner i Nordsjælland. Det resulterede i en bøde til gartneren på beskedne 10.000 kroner.
I 2013 indberettede en avler fra Jylland selv til NaturErhvervstyrelsens elektroniske sprøjtejournaler, at han havde brugt den ulovlige insektgift Pageant M, der indeholder chlorpyrifos.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at der skal strammes ”gevaldigt” op på straffen for at bruge ulovlige sprøjtegifte.
– Det viser jo, at der slet ikke er den fornødne respekt om brugen af ulovlig sprøjtegift i Danmark. Fristelsen til at bruge den her farlige og meget effektive nervegift er åbenbart for stor hos nogle landmænd i forhold til, hvad konsekvenserne er for at blive taget.Der er brug for en systematisk årlig overvågning af det danske overfladevand ulovlige giftstoffer. Det er den eneste måde at kontrollere det på, siger naturfredningsforeningens præsident Ella Maria Bisschop-Larsen, til dr.dk.

Nervegift er brugt på markerne

Chlorpyrifos i de danske vandløb er et stort problem, og forskerne bag projektet peger på, at insektgiften efter alt at dømme må have været anvendt på markerne, selv om det er ulovligt.

– De fundne mængder af Chlorpyrifos overstiger klart, hvad man kan forvente kommer fra atmosfærisk transport, så der er ingen tvivl om, at dette pesticid er havnet i vandløbene, fordi det har været anvendt i det dyrkede opland, siger en af projektets hovedforskere, Postdoc ved Aarhus Universitet, Institut for Bioscience, Jes Rasmussen, til dr.dk.

De syv fund af sprøjtegiftresterne, der var langt over grænseværdierne, blev gjort på Sjælland og Fyn. Giften har meget skadelig virkning på organismer, der lever i vand, ligesom stoffet kan skade centralnervesystemet hos mennesker.

Kilde: dr.dk

Forrige artikelHonning mod MRSA

Næste artikelGør dit nytårsforsæt til virkelighed