Nyheder

Undersøgelse: Hormoner fordobler brystkræft-risiko

16. december 2008

Brugen af hormoner i overgangsalderen fordobler risikoen for brystkræft, fastslår stor amerikansk undersøgelse endegyldigt efter års debat for og imod hormon-tilskud.

Kvinder, der i mere end fem år spiser hormonpiller for at lette generne i overgangsalderen, har dobbelt så stor risiko for at få brystkræft.
Det viser en ny stor amerikansk undersøgelse, som kaldes det mest ”dramatiske bevis” for faren ved de stadigt populære piller.
Antallet af nye brystcancer-tilfælde er i de senere år faldet en smule i USA, fordi mange kvinder i de seneste årti er holdt op med at tage hormonerne.
Hormonbrugen er faldet 70 pct. siden 2002, hvor forskere, der testede hormoner, slog alarm.
Risiko falder hurtigt efter pillestop
Den gode nyhed er, at undersøgelsen viser, at selv kvinder, der har taget hormoner i mange år, hurtigt kan minimere deres risiko for brystkræft, hvis de stopper med at tage piller.
Allerede efter to år vil deres risiko for brystkræft være lig en kvinde, som aldrig har taget overgangsalderhormoner.
– Det er en fantastisk besked til kvinder. Du kan stadig formindske risikoen ved at opgive pillerne, selv om du har været på hormoner i lang tid. Det er ikke ligesom rygning, hvor der skal gå 10 eller 15 år, før risikoen er på normalt niveau igen, siger Claudine Isaacs, forsker ved Georgetown Univerty’s kræftforskningsinstitut.
Data i undersøgelsen kommer fra det amerikanske Womens Health Initiative, som i en længere periode testede østrogen og progestin på kvinder. Læger mente nemlig, at de kunne forebygge hjertesygdom, knogleskørhed og mange andre problemer hos kvinder i overgangsalderen.
Projektet blev stoppet i 2002, da forskerne opdagede en stærkt forøget forekomst af hjerteproblemer og brystkræft. Risikoen for brystkræft var 26 pct. højere hos hormonspisere end hos ikke-hormonspisere.
Siden har rådet til kvinder været, at de kun skal tage overgangsalder-hormoner, hvis deres gener – såsom hedeture – er meget svære. Og hormonerne skal tages i så kort tid og så lav dosis som muligt. Den nye undersøgelse understreger kun den tilgang, siger lederen af undersøgelsen, Rowan Chlebowski fra Harbor-UCLA Medical Center i Los Angeles til AP.
Det er data for op mod 20.000 amerikanske kvinder, der ligger til grund for den nye undersøgelse.
Kilde: Berlingske

Forrige artikelMug kan blive ny kræftmedicin

Næste artikelFarligt at gå til julefrokost

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.