Undervægt

2. juli 2009

Jeg er en kvinde først i 30-erne, der efter at have fået to børn ikke længere er flot slank, men mager (171/53). Jeg har altid kunnet spise hvad som helst uden at tage på, hvilket i øvrigt ligger til min familie. Min far blev som ung rådet til at drikke fløde hver dag. Det kan jeg ikke få mig selv til. Kan du hjælpe mig med en ikke alt for usund kost mod undervægt? Jeg har kigget i damebladene.

Carsten Vagn-Hansen Læge, sundhedskonsulent

28-2-2008

Den magre

Dit kropsmasseindex – BMI – ligger på 18,2, hvor 18,7 er det minimale for din højde, og det ideale er 20,8, svarende til en vægt på 60,8 kg. Du er altså kun let undervægtig. Men det er jo din egen opfattelse af din krop, der tæller. Ikke mine teoretiske udregninger. Jeg kan godt forstå, at du har lyst til at tage lidt på, men det kan være svært, når ens type er den meget slanke, og det ligger i familien at være slank.

Rygere har en større fedtomsætning end ikke rygere, hvilket ofte medfører en vægtøgning i den første tid efter rygestop. Så er du ryger, vil det være klogt at holde op med det – af mange grunde. Er du idrætskvinde og deltager i hård konkurrenceidræt, som fx triathlon, undertrykker du din dannelse af kønshormoner og dermed også dine muligheder for at blive mere >rund<.

Almindelig motion er sund og god, fordi den stimulerer appetitten. Stress og følelsesmæssige problemer kan også nedsætte appetitten og medføre vægttab, men det ses oftest hos helt unge piger i form af nervøs spisevægring.

Du kan forsøge at spise noget mere sundt fedt, som fx fede fisk, avocados, mandler og nødder, almindelig yoghurt med frugt etc. og tage nogle flere mellemmåltider. Brug rigeligt af olivenolie til salater og til madlavningen. Du kan også vælge federe pålæg og kød, selvom den type fedt ikke er særlig sund. Tag også hver morgen to spiseskefulde af en god olie, fx Nutridan Strong citron, Udo’s Choice eller Livets Olie.

Problemet er blot, at mennesker med din kropstype så bare sætter forbrændingen op og brænder det ekstra mad af. Men der kan dog godt komme en vægtøgning, hvis det lykkes dig at spise mere, end du brænder af.

For at stimulere appetitten er det vigtigt ikke at drikke for meget kaffe og ikke at spise for meget sukker i form af fx slik. Det mætter og standser appetitten for tidligt, og så får du måske ikke spist nok af den sunde, energirige mad. For meget fiber i maden vil også kvæle din appetit, mens for lidt vil give dig problemer med maven. Tag dig tid til at spise i fred og ro. Så glider der nok lidt mere ned.

Bitterstoffer stimulerer både appetitten og fordøjelsen, så jeg vil råde dig til at bruge fx Bittersten, som kan købes hos Matas eller i en helsekostbutik.

Jeg vil iøvrigt råde dig til at læse bogen >Fuldkommen Sundhed< af Deepak Chopra. Den handler om den ayurvediske (gammelindiske) lægevidenskab, hvor man tager meget hensyn til kropstyperne. Her kan du finde en god kostvejledning. Der er også noget andet, du kan gøre, nemlig at dyrke body-building eller anden muskelkrævende sport. Musklerne kan nemlig udvikles, efter hvor meget man bruger dem, og dermed kan du få vægten op. Men husk ikke at overdrive. Motion er i øvrigt en god metode til at bevare kalkindholdet og styrken i knoglerne, der lettere giver problemer for de slanke efter overgangsalderen.

Hjælper det hele ikke noget, må du forsøge at blive tilfreds med dig selv og din krop, som sikkert er pæn og slank. Stil dig nøgen foran et stort spejl og sig til dig selv, at du er OK, som du er. Det er en fordel ikke at være overvægtig, så det kan du også fortælle dig selv.

Forrige artikelDet sunde fedt

Næste artikelVegetarer får sjældnere kræft

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.