Nyheder

Undgå alkohol når du er gravid eller planlægger at blive gravid

12. juni 2008

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, der kan skade fostret under hele graviditeten. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen gravide helt at undgå alkohol. Anbefalingen gælder også kvinder, der planlægger at blive gravide.

Kvinderne holder typisk op med at drikke alkohol eller skære deres forbrug kraftigt ned når de 2-3 uger efter undfangelsen opdager, at de er gravide. Men følgerne af alkohol omkring undfangelsestidspunktet og de første uger af graviditeten kan være spontan abort og dødfødsler. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen også kvinder, der planlægger graviditet at undgå alkohol – for en sikkerhedsskyld.
Mange drikker under graviditeten Generelt er holdningen i Danmark, at det er ok at drikke et glas eller to en gang i mellem når man er gravid. En holdning, der også afspejler sig i de gravides alkoholforbrug. De fleste gravide drikker 1-3 genstande om ugen. Ca. 30% er afholdende fra de konstatere at de er gravide, mens ca. 1% har et dagligt forbrug af alkohol.
Selv små mængder alkohol kan være skadelige De skadelige effekter af alkohol på fostret afhænger af alkohol koncentrationen i blodet. Fostret har samme alkoholpromille som moderen, fordi alkoholen passerer gennem moderkagen til fostret. Hjernen udvikles under hele graviditeten og er særlig følsom overfor alkohol særligt i 1. og 3. trimester. Selv et mindre forbrug kan give skader i form af mindre indlærings- og adfærdsforstyrrelser.
Genstandsgrænse på 0 Nogle forskningsresultater tyder på, at en kritisk grænse er 5 genstande om ugen, men det er et svært at sige noget endegyldigt, fordi mange skader ikke kan konstateres ved fødslen, men først omkring skolealderen. Skader som oftest ikke forbindes med moderens alkoholforbrug under graviditeten.
Men det samme antal genstande påvirker gravide og deres fostre forskelligt, fordi alkoholkoncentrationen i blodet udover mængden af alkohol også er afhængig af: over hvor lang tid, man drikker, ens vægt, om man spiser og ens evne til at nedbryde alkoholen. Derfor kan det der i en undersøgelser ser ud til at være risikofrit i en større gruppe vise sig ikke at gælde den enkelte.
Genstandsgrænse for gravide er derfor sat til 0.

Forrige artikelMaks ½ liter af de søde drikke om ugen

Næste artikelSpis flere af de sunde kartofler

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.