Nyheder

Undgå fødevarer med pesticidrester

23. oktober 2008

Det er muligt at undgå størstedelen af pesticidresterne i fødevarer, hvis du tænker dig om.

Frugt, grøntsager og kornprodukter indeholder pesticidrester som aldrig før. Det er kommet frem de sidste par dage, efter at græsrodsnetværket Pesticide Action Network (PAN) har udsendt en pressemeddelelse, som beretter om de højeste fund af pesticidrester i fødevarer i EU nogensinde.
Men det kan lade sig gøre, at undvige pesticiderne med lidt omtanke. Faktisk stammer mere end 98 procent af danskernes pesticidindtag fra 20 afgrøder. Så hvis du vælger at udskifte de konventionelle af disse afgrøder med de økologiske af slagsen, er du kommet et godt stykke af vejen for at minimere din egen udsættelse for pesticider.
Flere pesticidrester i danske fødevarer
EU's pesticid monitoreringsrapport for 2007, som samler alle medlemslandenes årlige fund af pesticidrester, offentliggøres senere på måneden. PAN har haft mulighed for at læse rapporten på forhånd og har på baggrund af dette udsendt pressemeddelelsen om de høje fund.
Den samme tendens gør sig også gældende herhjemme, hvor Fødevarestyrelsen i starten af oktober kunne rapportere om en stigning i fund af pesticidrester i danske fødevarer.
Vælg økologiske æbler
Fødevarestyrelsen har beregnet, hvor stort et pesticidindtag en dansker fik fra forskellige afgrøder i 2007. Tallene viser, som nævnt, at 20 afgrøder står for 98 procent af pesticidindtaget. 83 procent af indtaget kommer alene fra 10 afgrøder.
Æbler står næsten for 30 procent af pesticidindtaget hos danskerne. Både fordi vi spiser mange æbler, men også fordi der ofte er pesticidrester i æbler. Ved at vælge økologiske æbler, kan du altså reducere dit indtag med knap en tredjedel, hvis du spiser som en typisk dansker.
Kilde: Miljø & Sundhed

Forrige artikel100.000 voksne danskere har ADHD

Næste artikelNemmere at købe ernæringsrigtigt

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.