Nyheder

Undgå røgen fra grillen

3. juni 2014

Danskerne griller meget, og mange griller forkert, så os fra kul og stegefedt udgør en sundhedsrisiko. Men med et par forholdsregler kan du sikkert nyde duften af grillmad.

Det kan være en prøvelse at gå sulten igennem et boligområde på en sommerdag ved spisetid. Duften af grillmad pirrer smagsløgene og får mundvandet til at løbe. Men det, du kan lugte, er ikke nødvendigvis særlig sundt.

Duften er i sig selv ufarlig, men dryppende fedt på varme kul giver en os, du ikke bør indånde. Den er fyldt med skadelige partikler, som kan give kræft senere i livet.

Kuglegrill med uren forbrænding

Den populære Weber-grill er fremragende, hvis den bruges rigtigt. Men den lukkede grill kan også give en uren forbrænding, hvor iltmangel skaber sodpartikler, tjærestoffer, organisk kulstof og mineralske stoffer, der både kan forårsage blodpropper og kræft, hvis du får for meget af det. Så det er vigtigt, at der er godt med træk til kullene i processen.

Det er særligt optændingsfasen, der er synderen, og her kan du med fordel bruge en grillstarter. Når først kullene er grå og flammerne er væk, er risikoen for en uren forbrænding væsentlig mindre.

Lugten af afbrændt stegefedt

Det næste problem er stegefedt, der drypper på kullene, og skønt det på afstand kan dufte lifligt, indeholder røgen de kræftfremkaldende polycycliske aromatiske hydrocarboner (PAH’er). Disse stoffer opstår ved alle typer stegning af kød, og de sætter sig på kødet, så du også får dem ned i mavesækken.

Men du kan reducere de farlige tjærestoffer på flere måder.

1: Brug gasgrill

Gasgrill giver måske ikke den rette smag af kul, men det er en sundere måde at grille på. Gasafbrændingen er en ren forbrænding, men der kan stadig dryppe stegefedt ned, som bliver til skadelig røg.

2: Forsteg kød

Hvis du bruner kødet på en pande, vil du minimere risikoen for stegefedt, der kan dryppe. Tiden på grillen vil også blive reduceret, hvorved mængden af PAH’er mindskes.

3: Marinér kødet

En marinade eller en såkaldt rub (krydderier), kan tilsyneladende reducere risikoen for fedtdryp og PAH’er. Så det kan være en god idé at smøre bøffen ind i olie og krydderier, før den havner på grillen.

4: Brug indirekte varme

Større stykker kød kan med fordel steges med indirekte varme, hvor en drypbakke under kødet holder kullene på afstand af fedtet. Derved reduceres risikoen for en sort stegeskorpe også.

5: Grill grøntsager og fisk

De mutagene stoffer, der kan være kræftfremkaldende, findes primært i kød. Fisk indeholder kun en tiendedel, og grøntsager er helt fri for dem.

Kilde: jp.dk

Forrige artikelHusk din ABC

Næste artikelSmertekontrol: Kan du reducere dit medicinforbrug?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.