Krop

Prævention? Undgå børn – helt naturligt

14. september 2017

Babyer er skønne, ja! Men til rette tid, under de bedste forhold og af forældre, der ønsker dem. Men hvad så, når man ikke ønsker børn – og heller ikke kunstige hormoner eller gummi med mælkeprotein eller …?

Den sikreste metode til at undgå ufrivillig graviditet har til alle tider været afholdenhed. Og til alle tider har ufrivillige graviditeter eksisteret, da afholdenhed for mange mennesker bare ikke duer i det lange løb. Spørgsmålet er derfor, hvad man kan gøre for at undgå at blive gravid helt naturligt og uden brug af hormoner. Vi har kigget nærmere på naturlige præventionsmidler, og hvilke der egner sig bedst afhængig af ens livssituation.

 

Forskellige typer af prævention

Der er flere muligheder, når man vil beskytte sig mod ufrivillig graviditet. Præventionsmidlerne kan deles op i:

  • Hormonel prævention: p-piller, p-plastre, p-stav, hormonspiral, minipiller og p-ring.
  • Barrieremetoder: kondom, pessar, sterilisation.
  • Kemiske metoder: kobberspiral.

Går man efter non invasiv og hormonfri beskyttelse er kondom, pessar og en ny ægløsningsapp gode muligheder.

 

Den populære p-pille

P-piller er en meget benyttet præventionsform for mange kvinder. I Danmark bruger omkring 25-30 pct. af kvinder i den fødedygtige alder p-piller. Det er også en let og bekvem måde at beskytte sig på, som ikke kræver planlægning. De små piller ser ret uskyldige ud, men den lille pille kan gemme på bivirkninger som depression og risiko for blodpropper.

Desuden kan det være meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor hurtigt kroppen finder ind i en normal cyklus, efter man er stoppet med p-piller. Det kan have stor betydning, hvis man senere ønsker at blive gravid.

 

Kondomer – sikker sex

I 1980’erne var der mange kampagner rettet mod brug af kondom for at undgå HIV og AIDS. Det førte til et fald i tilfælde af kønssygdomme.

I dag er AIDS stadig en uhelbredelig sygdom, men vi kan behandle med medicin, så man kan overleve med sygdommen. Det har bevirket, at vi ikke beskytter os i samme omfang, hvilket har medført en stigning i tilfælde af kønssygdomme. Eksempelvis var 178 personer smittet med gonoré i 1996, mens det i 2014 var steget til 1200.

Brug af kondom vil også nedsætte risikoen for at blive smittet med Human papillomavirus (HPV).

Sikkerheden ved at bruge kondom er mellem 83-97 pct. – højest hvis det bruges korrekt – og mens der er flere valgmuligheder til at undgå at blive gravid, er det kun brug af kondom, der beskytter mod kønssygdomme.

Det kan være en god ide at se nærmere på, hvad kondomerne er lavet af, og om de er tilsat unødig kemi i forbindelse med farve, smag og glidecreme. Nogle tåler ikke latex, som mange kondomer er lavet af, men kan i stedet vælge latexfri kondomer.

Når man fremstiller kondomer bruger man ofte kasein (protein fra mælk) for at blødgøre gummiet. Mærket Glyde laver kondomer uden kasein og bruger i stedet et tidsel-ekstrakt til blødgøring. Derfor er deres kondomer veganske, og der bruges udelukkende naturlige farve og smagsstoffer. Gummiet til kondomerne kommer fra gummiplantager i Malaysia med bæredygtig produktion.

 

Pessar – også vegansk nu

Et pessar laves typisk af medicinsk silikone og anvendes sammen med pessarcreme. Der kan være lidt forskel i udseendet på de forskellige typer af pessarer, og de skal sættes op og tages ud forskelligt. Et pessar skal sættes op i god tid inden samleje og må først tages ud efter nogle timer, hvilket kan afholde nogle fra at bruge den type prævention, da det kræver lidt planlægning.

Fra mærket Caya kan man få pessar og vegansk pessarcreme.

Et pessar giver 96-98 pct. sikkerhed for ikke at blive gravid og for at opnå optimal beskyttelse, er det vigtigt, at man følger instruktionen grundigt på det pessar, man har købt.

 

Prævention med en ægløsnings-mobilapp

Naturel Cycles er den første ægløsningsapp på markedet, der er godkendt i EU til medicinsk brug. Den er opfundet af CERN-fysiker Elina Berglund, der har udviklet en matematisk algoritme over sin egen ægløsning. Denne algoritme har hun brugt til at udvikle app’en sammen med sin mand Raoul Scherwitzl, der også er fysiker.

App’en fungerer ved, at man skal måle sin temperatur hver dag om morgenen og skrive den ind i app’en. Temperaturen svinger i ens cyklus pga. ændringer i progesteronniveauerne, og det er disse temperatursvingninger, der kan forudsige, hvornår man har ægløsning og hermed har risiko for at blive gravid. App’en tager også i betragtning, at sædceller kan overleve flere dage i skeden. Ud fra disse oplysninger udregnes den fertile periode, hvor man skal undgå samleje eller bruge anden beskyttelse.

Forsøg har vist, at app’en er meget præcis til at identificere ægløsningsdagen og er en sikker metode til at undgå graviditet. Når man vurderer, hvor sikkert et præventionsmiddel er, anvendes Pearl-indexet. Indexet angiver hvor mange kvinder ud af 100, der bliver gravide til trods for, de bruger prævention. Der skelnes mellem ”typisk anvendelse” og ”ideel anvendelse”. Ideel anvendelse er, når præventionen anvendes fuldstændig korrekt. Typisk anvendelse tager hensyn til, at der kan ske fejl, f.eks. at man glemmer at tage en p-pille. Jo lavere tallet er på Pearl-indexet, jo højere beskyttelse giver den pågældende type af prævention.

Naturel Cycles app’en har et Pearl-index på 7, mens det for p-piller er 9. Begge tal er ud fra ”typisk anvendelse”.

Ulempen ved app’en er naturligvis, at man skal være omhyggelig med at måle sin temperatur hver morgen, og den beskytter naturligvis ikke mod kønssygdomme.

App’en virker derimod som en meget god løsning, hvis man er i et fast parforhold og enten vil undgå at blive gravid eller modsat: optimere sine chancer for graviditet.

Du kan læse mere om app’en på https://www.naturalcycles.com/da

 

Hvad skal man vælge af prævention?

Der er fordele og ulemper ved alle præventionsformer, og for alle præventionsmidlerne gælder det, at ingen af dem giver 100 pct. beskyttelse. Valget af prævention må være en opvejning af fordele, ulemper, sikkerhed samt af ens livssituation og behov.

Er man i et fast parforhold kan ægløsnigsapp’en og pessar være gode naturlige muligheder, mens kondom er en god løsning, hvis man ikke har en fast partner. Eventuelt sammen med ægløsningsapp’en for optimal og naturlig gravid-fri zone.

 

Kilder:

http://www.glyde-condoms.com/faq.php

https://www.apoteket.dk/KropOgHelbred/praevention/Til%20kvinder/Pessar.aspx

http://www.netdoktor.dk/sex_vi_glemmer_kondomet.htm

http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/p-piller.htm

https://www.naturalcycles.com/da https://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/Grupper/141000

Forrige artikelSlip af med din lækkersult – uden at snyde

Næste artikelFald i søvn-smoothie med kirsebærsaft