Tema

Undgå efterårets eksem

Foto: Shutterstock
3. oktober 2020

Efterhånden som året glider ind i de kølige og regnfulde måneder, stiger bekymringerne for mennesker med eksem og psoriasis. Hormonel ubalance og stress kan ligeledes forværre hudproblemer, så det er nu, du skal være ekstra opmærksom på at bevare hudens fugtighed.

Eksem skyldes flere forskellige faktorer, men oftest er genetisk disponering det vigtigste. Det gælder såvel de meget generende hudsygdomme som psoriasis og atopisk eksem, som de mere individuelle problemer med tør og sensitiv hud.

Genetikken kan vi jo ikke gøre noget ved. Men vi kan sætte fingeren på nogle af årsagerne til, at din eksem i perioder forværres. Og disse årsager kan vi godt prøve at forebygge.

For huden gælder det altid om at fastholde et sundt niveau af fugtighed, og det er derfor, vi ofte mærker en forværring af eksem om efteråret og vinteren – især på hænder og i ansigt. Det er krævende for huden, når den igen og igen skal omstille sig; fra kulde, vind og vand udenfor til varm og tør luft indenfor.

Læs også: Pas godt på dine hænder

Mental modstandskraft

Samtidig skal det ikke undervurderes, at vi får færre og færre solskinstimer til at opvarme vores humør. Det bliver mere og mere mørkt udenfor, når vækkeuret kimer om morgenen. Og på arbejdet skal vi løbe ekstra hurtigt for at afslutte årets projekter og nå i mål med budgetterne.

Det er veldokumenteret, at vores mentale tilstand afspejler sig i hudens modstandskraft. Hvis du er stresset eller nedslået, blusser udslæt og eksem hurtigt op. Ikke mindst hvis du forsømmer at passe din søvnrytme, hvad enten det er frivilligt eller ufrivilligt.

Du kan naturligvis ikke stoppe årstidernes skiften eller sige op på jobbet, bare fordi sommeren er slut. Men hvis du lider af eksem, skal du passe på dig selv. Vær opmærksom på at komme ud i det naturlige lys, selvom solen putter sig bag et skydække, og vær bevidst om, at du ikke skal tage presset fra kontoret med hjem om aftenen.

For kvinder er der den ekstra udfordring, at hormonbalancen kan påvirke hudens modstandskraft – både aldersbetinget og i forbindelse med menstruation eller graviditet.

Læs også: Menneskets bedste ven kan afhjælpe stress

Huden absorberer fedtstofferne

Derfor er det om efteråret særlig vigtigt at være omhyggelig med sin fugtgivende hudpleje. Du har sikkert allerede dine foretrukne rutiner og produkter, som hjælper dig med den forebyggende indsmøring.

Men hvis du lider af eksem, skal der mere målrettet pleje til. Også fordi du sikkert gerne vil undgå lægens binyrebark-produkter.

Så du skal finde en creme med de rette virksomme stoffer til din sensitive hud. Et af de bedste, naturlige indholdsstoffer er hampefrøolie, der er økologisk kosmetik med et stort indhold af de umættede fedtsyrer. En række andre naturlige indholdsstoffer i hampefrøolien betyder, at huden absorberer fedtstofferne og får kraft til at genoprette fugtbalance og harmonisere hudcellerne.

Når du i forvejen har sensitiv hud med tendens til eksem, er det vigtigt at benytte skånsomme og rene produkter i den daglige pleje. Økologiske produkter uden stærk kemi er særligt målrettet sart hud.

Helende hampefrøolie

Hvis efteråret nærer din eksem, kan det gøre en stor forskel at prøve et produkt med hampefrøolien, der ikke alene indeholder omega-3 og omega-9, som er vigtige for huden, men også omega-6. Omega-6 har netop den funktion, at den booster effekten i huden af andre vigtige næringsstoffer i en creme.

Hampefrøolie er den vigtigste ingrediens i Cannaderm Atopos, som i en kortere periode var svær at finde i handelen. Det skyldtes nogle leveringsvanskeligheder, som til alt held nu er overvundet, så du igen kan finde serien i alle velassorterede naturkostbutikker.

Til daglig pleje af eksem findes en creme med 27 % hampefrøolie, mens salven med 50 % kan benyttes til særligt udfordrende udslæt. Cannaderms bodylotion på 15 % kan bruges dagligt som en behagelig forebyggelse. I Atopos-serien findes i øvrigt både shampoo og hårbundsbehandling.

Cannaderm er også anti-septisk og indeholder desuden bl.a. vitamin B5 og stearinsyre, som er velkendte, virksomme midler mod eksem. Alle produkter er naturligvis økologiske.

Med udsigt til mørke og kolde måneder skal du have din creme eller salve med i tasken, hvis du vil holde eksem i ave. Men husk, handsker og halstørklæde også giver vigtig beskyttelse af hænder og ansigt.

Læs også: Beroligende mad på tallerkenen

Forrige artikelUrterne regulerer dine hormoner

Næste artikelStråling: Vil du være på den sikre side?

Carsten Gottlieb

Redaktør