Bæredygtigt tøj eksisterer ikke. Greenwashing er udbredt. Der er dog fem certificeringer, du kan holde øje med.
Bæredygtigt tøj eksisterer ikke. Greenwashing er udbredt. Der er dog fem certificeringer, du kan holde øje med.
Klimadagsordenen fylder mere og mere, og der kan være god forretning i at fremhæve egne produkter som særligt miljøvenlige. Den slags kaldes greenwashing. I hvert fald når man fordrejer virkeligheden eller ligefrem lyver for at fremstå ekstra grøn.
Greenwashing er er et stigende problem indenfor rigtig mange produktkategorier – også tøj. Du kan f.eks. støde på tøj, der forsøger at sælge sig selv på at være CO2-neutralt. Men det er noget vrøvl.
Der findes mindst to forskellige former for greenwashing indenfor tøj – og navnlig sportstøj. Den ene er sportstøj, der er lavet af genanvendte fiskenet. Der er bare lige det problem, at størstedelen af disse fiskenet aldrig har set skyggen af havet. De er derimod produceret til det formål at blive til “klimavenligt” tøj. Tekstilfibrene bliver altså først lavet til fiskenet for derefter med det samme at blive lavet til sportstøj. Dermed er hele tanken om genbrug svindel og bedrag.
Den anden mindst lige så udbredte type greenwashing er ordet ’CO2-neutralt’. Intet tøj kan laves uden brug af CO2. Ordet dækker derfor som oftest over, at producenterne har sat penge i et klimakompensationsprojekt. Det kan dog være projekter med tvivlsom effekt, og det gør derfor ikke din trøje CO2-neutral.
Der findes altså mange måder at blive vildledt på, når der skal købes klimavenligt tøj. Men svanemærket et godt sted at starte. Mærket tager højde for skadelige kemikalier, tøjets levetid og miljøet.
Selvom Svanemærket er godt at gå efter som tommelfingerregel, så er det vigtigste dog at bruge så få ressourcer som muligt per stykke tøj. Det betyder helt konkret, at jo mere du bruger et stykke tøj, des færre ressourcer går der til spilde. Derfor er det vigtigt, at du vælger tøj, der har kvalitet til at holde i lang tid.
Køb dit yndlingstøj, for så passer du på det, bliver glad for det og får det brugt meget. Det mest klimabelastende er at købe tøj til skabet. Især hvis det bare ryger i storskrald, når du mangler plads.
Kig efter disse fem officielle certificeringer for at undgå greenwashing (se logoerne i bunden af artiklen):
Det officielle nordiske miljømærke er et af verdens skrappeste miljøcertificeringer. Det stiller krav til hele produktets rejse, som design, produktion, bearbejdning, energiforbrug, kemikalier, emballage, fragt og afskaffelse.
Det officielle europæiske miljømærke stiller ligesom Svanemærket krav til hele produktets livscyklus.
International økologisk mærkning af tøj og tekstiler, som også stiller krav til håndtering af spildevand og arbejdsforhold.
Sætter fokus på miljømæssig og social bæredygtighed, det vil sige arbejdsforhold og rettigheder samt krav til kemikalier og spildevand.
Med certificeringerne OEKO-TEX® STANDARD 100, MADE in GREEN og ORGANIC COTTON stilles der strenge krav til en lang række sundheds- og miljøskadelige stoffer i tekstile produkter. Se mere her https://www.oeko-tex.com/en/
OEKO-TEX har fået et nyt og mere enkelt logo. Det ser således ud:
(Kilde: Forbrugerrådet TÆNK)