Nyheder

Undgå nakkesmerter i et omskifteligt arbejdsliv

Foto: Adobe Stock
18. marts 2019

Skulder- og nakkesmerter er et stort problem blandt både unge og voksne. En væsentlig årsag til problemet er ensformige, gentagende bevægelser på arbejde – og i fritiden – når man eksempelvis sidder foran en computerskærm. Men små tricks kan faktisk gøre en verden til forskel.

Der har i de senere år været stigende fokus på, hvor vigtigt det er at tænke ergonomi på arbejdspladsen. En god stol. Et skrivebord, som kan hæves og sænkes. Forskellige arbejdsstillinger i løbet af dagen. At få bevæget kroppen, selvom man har stillesiddende arbejde – eksempelvis ved at have et vippebræt at stille sig på fra tid til anden.

Der er også kommet øget opmærksomhed på, hvad det betyder at have en skærm i den rigtige højde, og et tastatur, som er med til at afhjælpe spændinger i skuldre og nakke, som ellers er et stort problem for mange, som bruger deres dage foran skærmen.

Og det er godt, at vi er begyndt at få øjnene op for, at man ikke behøver at få ondt af at gå på arbejde. Eller at man i hvert fald kan sænke smertegraden og risikoen væsentligt ved at have de rigtige ergonomiske forhold ved sin arbejdsstation.

Men i takt med at vores måde at arbejde på ændrer sig, opstår der nye udfordringer. Flere og flere freelancer, udfører konsulentarbejde, hvor de ikke sidder ved det samme bord hver dag, eller flexer arbejdstiden mellem kontor og hjemme. Derfor er der brug for at tænke ergonomien ind på en ny måde.

En god arbejdsstation ved hånden

Mange af os ved godt, hvordan det er sundest for vores kroppe at positionere sig, når vi skal arbejde. Vi skal holde ryggen ret. Ikke kigge for meget ned. Have hænderne foran os og slappe af i skuldrene. Men selvom vi ved det, kan det være svært at huske, når vi bliver trætte op ad dagen. Eller måske næsten umuligt, fordi vi ikke sidder ved et højdejusteret bord med en god stol.

Derfor kan det være en rigtig god ide at optimere sine muligheder for at huske det. Det kan man gøre på flere måder. Man kan sætte en alarm på sin telefon, som minder en om det et par gange i løbet af dagen. En anden mulighed er at lave en regel for sig selv om at skifte position hver halve time. En tredje mulighed er at give sig selv noget nyt arbejdsudstyr.

Det kan eksempelvis være et ergonomisk godt tastatur og mus. Det understøtter nemlig en god holdning, hvor hænderne bliver liggende foran kroppen, og man undgår, at musen langsomt forsvinder længere og længere væk. Det kan nemlig være med til at øge spændinger i skuldre og nakke.

Man kan også med fordel – hvis man arbejder fra sin bærbare computer – sørge for at hæve skærmen. På den måde undgår man at kigge ned hele dagen – og har man et trådløst tastatur, er der ingen hindring for at få den bærbare lidt op i højden.

Det er måske noget, man allerede har, hvis man har en arbejdsplads på et kontor. Men det er vigtigt at have de samme gode elementer, hvis man arbejder hjemme, eller skifter plads i kontorlandskabet. Her kan en transporterbar mus og tastatur være en mulighed for at imødekomme vilkårene i et mobilt arbejdsliv.

Contour har de lavet et ergonomisk Travel Kit, som er nemt at tage med sig. Det indeholder tastatur, RollerMouse, en stand at placere sin bærbare på og selvfølgelig et sleeve, man kan bære hele herligheden i.

Små øvelser – stor gevinst

Et Travel Kit er genialt til et omskifteligt arbejdsliv. Det er også perfekt, hvis man er studerende, og bruger sin computer både på læsesale, til forelæsninger og derhjemme.

Det er selvfølgelig stadig vigtigt at veksle mellem stående og siddende arbejde i løbet af dagen. Det er også stadig en rigtig god ide at lave nogle små øvelser for at afhjælpe muskelspændinger. Det kan være at tilte hovedet fremover, til siden eller rulle det i halve cirkler. Skulderrulninger er også en god måde at løsne op på. De øvelser kan også laves, uanset hvor man arbejder, men realistisk set, er det nok de færreste, der rent faktisk husker at gøre det.

Og heri ligger det geniale i at opsætte en god arbejdsstation – uanset hvor man er – den skaber nemlig de rigtige ergonomiske forhold, uden at man skal tænke over det, eller minde sig selv om at huske de gode vaner, vi godt ved, vi burde have, men som kan ryge i glemslen i en travl hverdag på farten.

Forrige artikelKollagen-udfordringer: Rynker eller træt hud?

Næste artikelHvor sund er luften, vi indånder?