Kan jeg undgå operation for hoftedysplasi?

Jeg er 27 år og har for et par måneder siden fået konstateret hoftedysplasi i venstre hofte. De sidste par år har det sagt en knæklyd i min hofte, når jeg trådte ned på venstre ben, men min egen læge sagde, at det ikke var noget.

Efter gåture (mindre end 2 km) fik jeg ondt og måtte hvile. Nu skal jeg til undersøgelse på Aarhus Universitetshospital, for at se om det er noget, der ville kunne hjælpes med en operation. Sagen er dog at jeg ikke vil opereres i hoften.

Jeg rider meget og vil ikke risikere at min ride-fremtid bliver sat på spil, fordi det måske kan blive bedre med en operation. Jeg går ikke rundt med smerter i hverdagen, men kan mærke, at musklerne bliver lidt spændte og trætte i løbet af en lang dag – især når jeg sidder meget ved kontoret.

Jeg har de sidste måneder gået til fysioterapeut, som har fået løsnet op med øvelser og nåle i musklerne. Det gør, at jeg nu sjældent klikker, når jeg går. Dog bliver musklerne stadig spændte.

Nu til mit spørgsmål: Er der en trænings- eller behandlingsform, som ville være gavnlig, hvis jeg vælger operation fra? Her tænker jeg yoga, fysioterapi, osteopati eller lignende?

Jeg bor i Hellerup, hvis du skulle kende gode behandlere i området. Jeg håber, at du kan give mig nogle idéer til, hvad jeg kan gøre, for at undgå en større operation, som jeg kan forestille mig at lægerne vil skubbe på for.

Mange hilsner

Lisa

 


 

Hoftedysplasi betyder jo, at hoften går ud af led, typisk fordi ledskålen er for underudviklet og derfor ikke kan holde lårbenets ledhoved på rette plads. Det øger risikoen for at udvikle slid i hoften, fordi ledfladerne kører skævt på hinanden.

Hvis du ikke ønsker operation, er det eneste, du har at gøre godt med at holde dine muskler omkring hoften stærke. Her vil pilates og yoga være godt, f.eks. astanga yoga. Her arbejdes med styrke og stabilitet, fremfor hatha yoga, der arbejder mere med bevægelighed.

Du kan også få en dygtig kiropraktor til at kigge med på dine røngtenbilleder for at anvise dig den rette behandling. Mange tror at kiropraktorer udelukkende arbejder med ryggen, men de arbejder med alle led og har en lang og solid uddannelse.

De bedste hilsner

Catrine Marcussen, bevægelsespædagog og akupunktør

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*