Nyheder

Undgå skadelig kemi i neglelak

25. oktober 2016

Neglelak kan indeholde giftige dampe og allergi- og kræftfremkaldende stoffer. Det kan dog være svært at gennemskue, hvad produkterne indeholder, da neglelak ofte er uden indholdsdeklaration på flasken. Derfor får du her nogle tips til at undgå skadelige stoffer i negleprodukter.

 

Luft ud

Neglelak og neglelakfjerner kan indeholde opløsningsmidler, som fordamper i luften, hvor du kan indånde dem. Derfor er det vigtigt at lufte ud, når du lakerer negle eller fjerner neglelak.

 

Undgå neglelak på huden

Nogle neglelakker samt lim til kunstige negle indeholder acrylater, som er meget allergifremkaldende. Neglelak kan også indeholde visse UV-filtre, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Neglehærder indeholder formaldehyd, der gør neglen stærkere, men som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Undgå derfor altid at ramme huden med neglelak, neglehærder eller neglelim. Tør lakken af og vask med sæbe, hvis uheldet er ude, og du får det på huden.

 

Stop brugen ved allergiske reaktioner

Oplever du rødme, hævelse eller kløe efter at have brugt negleprodukter, skal du med det samme stoppe med at bruge produktet. Ved allergiske reaktioner bør du kontakte din læge for at finde ud af, hvad du er allergisk overfor og indberette generne til Miljøstyrelsen.

 

Neglelak er ikke til børn

Neglelak, neglelakfjernere og andre negleprodukter skal opbevares utilgængeligt for børn. Børn bør ikke bruge neglelak, men hvis det en sjælden gang skal bruges ved særlige lejligheder, skal en voksen lægge neglelakken for at undgå kontakt med huden. Undgå selv at lægge neglelak i nærheden at børn, og drop neglelakken helt, hvis du ammer, er gravid eller forsøger at blive det.

 

Neglelak med god samvittighed

Der findes flere neglelakmærker uden uønsket kemi. I appen Kemiluppen kan du finde neglelakker og andre produkter, der er uden uønsket kemi. På www.rawmakeup.dk finder du neglelakker og andet makeup, der er produceret ud fra en filosofi om bæredygtighed, klimavenlighed og social og økonomisk ansvarlighed – både for mennesker og natur. Alle neglelakkerne er uden opløsningsmidler, parabener, ftalater og toxin, ethyl acetate, acetone, butyl acetate, nitrocellulose, acetone, alkohol og tungmetaler. Desuden forhandler rawmakeup ingen mærker, der er testet på dyr.

Neglelak kan dog ikke laves helt uden kemi. Så hvis du vil være helt fri for kemikalier på neglene – så drop neglelakken.

 

Kilder: kem.taenk.dk og rosemaimonide.com

 

Forrige artikelFedt, fedt, fedt

Næste artikel40 unødvendige behandlinger