Varmen er over os. For nogle er det for meget, mens andre ikke kan få nok. Men alle kan få solstik – eller i værste tilfælde hedeslag. Sådan undgår du det.
Varmen er over os. For nogle er det for meget, mens andre ikke kan få nok. Men alle kan få solstik – eller i værste tilfælde hedeslag. Sådan undgår du det.
Hvis vi ser bort fra sommeren 2018, er varme sommerdage med høj himmel og hed sol en begrænset ressource i Danmark. “Byger, som kommer og går, det er den danske sommer” hedder det i Højskolesangbogen, og det er som oftest ret rammende. Derfor kan det være svært at håndtere varmen, når den endelig er her. I det sydlige Italien er de vant til den, så de har altid haft siesta midt på dagen, så alle kan gemme sig i skyggen og drikke rigeligt med væske. Du ser sjældent italienerne dyrke solen midt på dagen.
Herhjemme er der en udtalt frygt for at miste sommeren, når den endelig er her. Synet af midaldrende motionister, der løber i 30 graders varme midt på dagen, vil nok få en del sydeuropæere til at ryste på hovedet.
For det er at lege med ilden, når du overopheder kroppen. Hvis du får nok med væske, kan du formentlig klare en del, men det kan alligevel pludselig blive for meget.
Du får solstik, når dit hoved bliver for varmt, så der sker en stigning af hjernens temperatur. Det vil typisk ske ved direkte sol på et ubeskyttet hoved. Symptomerne ved solstik udvikler sig ganske hurtigt.
Solstik er ikke kun noget for gamle og svage, tværtimod: Børn er mere følsomme overfor temperaturstigninger end voksne, og derfor er de ekstra udsatte for solstik. Derfor er der god grund til at være ekstra opmærksom på små børn, når de sover i barnevogn udenfor. Selvom du stiller barnet i skyggen, flytter solen sig hele tiden. Derfor skal du holde godt øje med, at solen ikke brænder direkte på barnets ansigt.
De første tegn på solstik viser sig typisk ved, at du føler dig træt, huden bliver rød og din temperatur stiger. Hvis du ikke søger ind i skyggen og bliver kølet ned, vil det udvikle sig til egentlig svimmelhed, forvirring, hovedpine, kvalme og opkastninger og mindre sved end normalt. I værste fald kan det udvikle sig videre til hedeslag med kramper og bevidstløshed. Det sker, når din kropstemperatur kommer over 40 grader.
Skygge og rigeligt med væske er de to mest indlysende metoder til at undgå solstik. Men det er også nødvendigt at få tilstrækkeligt med salt. Når du drikker meget og sveder, vil din saltbalance meget naturligt lide skade, da saltene udvaskes med urin og sved.
Hvis du solbader i længere tid, er det vigtigt, at du søger skygge eller hopper i vandet af og til. På den måde får din krop en pause og kan blive kølet ned. Husk også at være ekstra forsigtig, hvis du dyrker motion i høj varme.
Hvis du oplever andre i solen vise tegn på solstik eller hedeslag, skal der handles hurtigt. Sørg selvfølgelig for at få vedkommende kølet ned med skygge og koldt vand. Vandet må gerne være meget koldt – så en flaske vand fra køleskabet er fin. Den kan bruges til at oversprøjte kroppen. Er vedkommende meget konfus, kan det være en idé i stedet at anbringe arme og ben i et kar eller en spand med koldt vand. Du kan også lægge kolde, våde klude på underben, underarme og hoved.
Giv den solstikramte noget at drikke og løsn eventuelt stramt tøj. Fjern sko og strømper. Skulle der opstå bevidstløshed, skal der ringes 112 og ydes førstehjælp.
Kilde: Falck.dk