Nyheder

Ungdomspillen er kun en drøm

23. oktober 2006

Alene i USA blev der i fjor solgt for over 300 mio. kr. piller, der angiveligt skulle bremse ældnings-processen. Men de er virkningsløse, dokumenterer den hidtil mest omfattede undersøgelse af stoffet.

Drømmen om evig ungdom rummer den uforgængelighed, som endnu ikke er blevet menneskekroppen til del.

Mennesket har i århundreder beskæftiget sig med at løse alderdommens gåde, men den er til dato forblevet uløst.

Men drømmen lever, og det tjener dele af medicinalindustrien tykt på. Alene på det amerikanske marked, blev der sidste år solgt for over 300 mio. kr. produkter, der indeholder en særlig slags steorider.

Medikamentet betegnes DHEA, og det skulle bremse nedbrydningen af kroppen.

Ingen beviser

Men det er der bare intet der tyder på. Det fremgår af en ny meget omfattende undersøgelse, der fredag blev offentliggjort i New England Journal of Medicine.

“Der er overhovedet ingen grund til atm ældre mennesker indtager dette stof”, siger K. Sreekumaran Nair, der har stået for den nye undersøgelse, og som afviser at det bremser ældnings-processen..

Produceres af kroppen

DHEA steoriden produceres af kroppen selv, men produktionen falder drastisk i 25-års alderen. Stoffet har tæt sammenhæng med kroppens hormon-produktion.

Det er ikke første gang, at der er foretaget undersøgelser af DHEA-medikamenternes påstående positive indvirken på nedbrydnings-proces.

Allerede i 2000 vendte en fransk undersøgelse tommelfingeren nedad – og det sammen gjorde en hollandsk undersøgelse tidligere dette år.

Største undersøgelse

Den nye undersøgelse – der er udført af The Mayo Clinic i Minnisota i USA og universitetet i Padua i Italien er den hidtil største undersøgelse, og den har strakt sig over to år.

Forskerne var i forsøgsperioden i tæt kontakt med 57 kvinder og 87 mænd, der alle var over 60 år. Som altid i denne form undersøgelser fik kun en del af forsøgspersonerne DHEA, så man kunne drage sammenligninger til de, der ikke indtager stoffet.

Stoffet havde kun meget små virkninger på forsøgspersonernes kropsfunktioner – og intet kom tilnærmelsesvist i nærheden af producenternes gyldne løfter om ny vitalitet.

Eneste trøst kan være, at forskerne ikke konstaterede nogle skadelige virkninger ved at indtage stoffet.

Så drømmen lever videre.

Og medicinalindustriens kasseapparater klinger lystigt.

Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelTV-slaver glemmer skolen

Næste artikelFædre styrer børns sprog