Nyheder

Unge kæmper med at føle sig gode nok

Foto: Adobe Stock
21. oktober 2021

En undersøgelse fra Psykiatrifonden viser, at unge føler, at de skal præstere på usandsynligt mange parametre, før de er gode nok. Og det pres er svært at håndtere. Derfor lægger fonden med en kampagne op til at tale højt om problemerne – men det kan også være en ide at hente hjælp fra naturens verden.

Rigtig mange unge i alderen 16-24 år føler, at de skal præstere på alle livets parametre, før de gør det godt nok. De skal få gode karakterer, klare det super på arbejdet, være gode til sport, se fantastiske ud, være gode venner og gode børn. Alt sammen på en gang. Det viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden, som er en opfølgning fra 2017, hvor man lavede en tilsvarende rundspørge. 

Og selvom der i de senere år er kommet mere fokus på unges mentale helbred og det ræs, som mange unge oplever, afspejler det sig desværre ikke i tallene. For mens 50 procent i 2017 mente, at de kun var gode nok, når de excellerede alle steder, gælder det i dag for 56 procent. 

[relateredehistorier]

Rigtig mange unge svarer, at de føler, de er bange for at skuffe deres forældre, hvis de ikke er succesfulde nok, og de unge presser altså sig selv rigtig hårdt ved at sætte barren for succes usandsynligt højt. Tendensen er ifølge Psykiatrifonden bekymrende, og det forstærkes blot af, at mange unge går alene med problemerne, hvilket også kan lede til følelser af ensomhed, skyld og skam. Det vil de gøre op med i en ny kampagne, hvor de opfordrer de unge til at tale om presset.

“Sig det højt”

Der er ingen tvivl om, at det kan være befriende at sætte ord på det, man kæmper med, og høre, at andre har det på samme måde.

Det kan skabe rigtig meget ensomhed, hvis man ikke deler de svære ting med nogen. Hvis vi var mere åbne omkring de svære ting, ville det være nemmere at være i verden, siger Anna Klein, ambassadør for den nye kampagne “Sig det højt”.

Men ud over, at det er en god ide at tale med venner og forældre om det pres, man mærker, kan det altså også være en god ide at se på sin kost, hvis man er et ungt menneske – eller et menneske generelt – der føler sig presset og stresset.

For kosten kan nemlig være en aktiv medspiller og hjælpende hånd til at håndtere de mentale udfordringer, hvis man bruger den rigtigt. 

Beroligende B-vitamin

Når det handler om mentalt helbred og kost er der nogle særlige parametre, man bør være opmærksom på. Særligt om man får B-vitamin nok. B-vitamin virker nemlig blandt andet ved at berolige nervesystemet, og lider man af B-vitaminmangel kan det føre til stress, søvnmangel, irritation og koncentrationsbesvær, hvilket ikke ligefrem er noget, man har brug for at døje med, hvis man i forvejen føler sig presset. Så tilskud med B-vitamin er et godt sted at starte, hvis man vil styrke sit mentale helbred. 

B-vitaminer findes i mange forskellige fødevarer, men vil man være sikker på at være tilstrækkeligt dækket ind på viften af B-vitaminer, kan det være en god ide med et tilskud. Her er det vigtigt at gå efter et bredt tilskud, fordi B-vitaminerne arbejder sammen. 

Et bud på det er Super B-complex, der også indeholder en række adaptogene urter. Adaptogene urter er gode i forhold til at styrke det mentale helbred, fordi de arbejder aktivt sammen med kroppen alt efter, hvad den har brug for. I praksis betyder det, at urterne er med til at give mere energi i dagtimerne, mens de fremmer den gode søvn om natten – fordi det er det, kroppen har behov for. 

Vigtigt vinter-vitamin

Derudover kan man overveje tilskud med C- og D-vitamin. 10-15  procent af europæere lider af C-vitaminmangel, og vitaminet er afgørende for både hjernen og nervesystemet, blandt andet fordi C-vitamin er et af hjernens vigtigste antioxidanter.

D-vitamin har i flere undersøgelser vist sig at øge koncentrationsevnen og forbedre unges analytiske tankegang. Det betyder, at vitaminet hjælper med at strukturere, planlægge og impulskontrollere, ligesom det fremmer præstation i faglige opgaver. 

Alle danskere anbefales at tage et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret, hvor solen ikke har nok styrke til at starte kroppens egen produktion af vitaminet i huden. 

 

Kilder:

https://www.apotekeren.dk/aktuelt/kaos-i-hovedet-kosten-kan-hjaelpe

https://www.naturli.dk/artikel/beskyt-dig-mod-stress-med-naeringsstoffer/

Forrige artikelEr fedt farligt?

Næste artikelFørstehjælp til ømme muskler og led