Nyheder

Unge misbruger flødeskums-gas

15. november 2006

Det er blevet moderne blandt unge at sniffe drivgassen i flødeskumsflasker. De unge risikerer hjerneskade, advarer forsker.

Først lightergas, så deodorant og nu flødeskumspatroner. Et stærkt stigende antal unge har opdaget, at gaspatroner til sifonflasker, der laver fløde til flødeskum, kan misbruges og give en sjov, men særdeles farlig rus, skriver metroXpress.

– Det er ren kvælstofforilte, de fylder lungerne med, og når der ingen ilt kommer ned i lungerne og til hjernen, så bliver man hjerneskadet simpelthen. Hjernen er utrolig følsom, og man kan frygte, at de 'suger' i længere tid, fordi det er lattergas, siger Henrik Rindom.

Han forklarer, at de unge sætter tutten af flødeskumsbeholderen for munden, trykker til og indånder den farlige gas.

Som misbrugsekspert og overlæge på Hvidovre Hospital har Henrik Rindom uden held taget kontakt til lægemiddelstyrelsen for at få salget forbudt.

Gennem det seneste år har han set de første teenagere med et decideret misbrug af gaspatroner. Men først inden for de seneste par måneder har nyheden om gaspatronernes sjove rus bredt sig til mange unge.

I Randers er problemet så stort, at flere af byens isenkræmmere har taget gassen væk fra hylden efter at have mangedoblet salget.

– Normalt sælger vi højest 10 kasser a ti patroner på en måned, men nu kunne vi sælge 80-100 kasser om ugen. Det er årets julegave-hit blandt helt unge, det er virkelig skræmmende, siger Michael Moesen Bæk, der som ejer af den lokale Inspiration har gemt gaspatronerne under disken og ikke vil sælge dem til unge under 18 år.

Problemet med gaspatronerne, der koster seks-syv kroner stykket, var med på morgenmødet hos Randers politi i mandags mandag, men da der ingen lovgivning er på området, er det svært for ordensmagten at gribe ind.

– Det er en uheldig drejning, men det er begrænset, hvad vi kan gøre andet end at få noget forebyggende i gang, så de unge holder sig fra det, siger politiaccessor Karin Lauridsen.

– Hos læger og tandlæger skal lattergassen blandes med mindst 20 procent ilt, og der er strenge krav for brugen af gas til medicinsk formål.

– Der er ingen restriktioner, når gas bruges i teknisk øjemed, som ved patronerne i sifonflasker.

Kilde: Metroxpress

Forrige artikelSelen beskytter hjertet

Næste artikelPenge ændrer folks opførsel