Nyheder

Unge topatleter dør tidligere

24. august 2016

Det er fascinerende at se atleter presse deres krop til det yderste. Men atleter, der tidligt i livet opnår en ekstraordinært høj fysisk præstationsevne, dør tidligere. Det viser ny forskning.

 

De sidste ugers OL har budt på et væld af rekorder og overraskende præstationer. Det er nemt at blive forblændet og tabe kæben over atleternes fysiske evner. Men en ny undersøgelse viser, at jo tidligere kroppen opnår topresultater, jo kortere levetid har den.

– Vi kender alle atleter, der bliver syge, kommer ud for ulykker eller endda dør, mens de træner eller konkurrerer. Men ved siden af disse direkte omkostninger, viser vores data, at der også er langsigtede omkostninger. At levere fysiske toppræstationer tidligt i livet ser ud til at have sin pris i form af mistede leveår, siger professor Rudi Westendorp fra Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

 

Fem år kortere levetid

Forskere fra Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet og det hollandske Leyden Academy on Vitality and Ageing analyserede data for over et tusind atleter i 58 forskellige discipliner, der deltog i OL i 1896 og til og med OL i Berlin i 1936.

Her kiggede de på, i hvilken alder atleterne nåede deres toppræstation. Atleter, der nåede deres toppræstation i en relativ ung alder, havde 17 % øget dødelighed i forhold til atleter, der toppede i en senere alder.

De allerbedste mandlige atleter, der både toppede tidligt og leverede de bedste præstationer, levede fem år kortere end de atleter, der toppede sent og ikke leverede en ekstraordinær fysisk præstation.

 

Træn med måde

Ekstremsport som ironman og triatlon, hvor det handler om at overgå sig selv, er efterhånden blevet en dille. Men undersøgelsen sætter spørgsmålstegn ved, om det er sundt at presse sin krop til det yderste.

­- Undersøgelsens resultater indeholder også et mere generelt budskab til offentligheden: Sport er sundt, især hvis du langsomt og uafbrudt dyrker motion. Det ser ud til at være den mest succesfulde strategi for at få et langt og sundt liv. Tag din tid, men hold fast og husk, at det aldrig er for sent at gå i gang, siger Rudi Westendorp.

Forskerne mener, at der er behov for mere forskning i de mekanismer, der forklarer sammenhængen mellem levealder og at nå sit fysiske højdepunkt tidligt.

Kilder: sund.ku.dk

Forrige artikelTilsætningsstoffer: Kunstige eller naturlige?

Næste artikelØkologiske eller bæredygtige fisk?