Nyheder

Unges mundhygiejne har det skidt

13. december 2007

Unge mellem 15 og 29 år kæmper ifølge en ny undersøgelse mere med tandkødsbetændelse end nogen anden aldersgruppe. Samtidig udgør de den mest konservative generation, når det gælder om at bruge elektrisk tandbørste.

Den danske ungdom går væsentligt mindre op i at have sunde, rene tænder end deres forældre og bedsteforældre. Udsigten til at undgå tandkødsproblemer og huller har heller ikke så stor indflydelse på de unges tandplejevaner som de ældre generationer. Derfor er tandkødsproblemer og tandsten også mere udbredt blandt unge end nogen anden generation. Det viser en ny undersøgelse over danskernes tandplejevaner, som analysebureauet Norsat har lavet på vegne af Dansk Tandplejerforening og tandbørsteproducenten Oral-B. En central forklaring på de unges haltende tandpleje er, at gruppen, der ellers er kendt for hurtigt at adoptere ny teknologi, ikke har taget den elektriske tandbørste til sig på samme måde som mp3-afspilleren og mobiltelefonen. Norstats undersøgelse, der er den største af sin art til dato viser, at kun 20 pct. af de adspurgte i alderen 15 til 29 år bruger en elektrisk tandbørste. Det til trods for at den elektriske tandbørste foruden at beskytte tænderne bedre end den manuelle er det mest effektive middel til hvide og rene tænder. Et sundt smil er et vigtigt look for den stilbevidste generation, og et look, der modsat skiftende teknologitendenser aldrig går af mode. I gennemsnit foregår hver tredje tandbørstning i Danmark med en elektrisk tandbørste. Og faktisk viser det sig, at der kommer flere elektriske tandbørster for hver aldersgruppe. For eksempel bruger godt 25 pct. af gruppen af 30-39-årige elektrisk tandbørste. El-børsten er en cool plak-killer El-tandbørstens lave popularitet blandt de unge har konsekvenser for deres tandsundhed, og kan skyldes, at mange i alderen 15 til 29 ikke tillægger elektriske tandbørster den store effekt. Undersøgelsen viser, at kun en ud af tre unge er helt eller delvis enig i, at elektriske tandbørster er bedre mod plak og tandkødsbetændelse end manuelle børster. To problemer danske unge ifølge undersøgelsen netop kæmper med. Forskning har imidlertid dokumenteret, at elektriske tandbørster netop er bedre til at fjerne plak og bekæmpe tandkødsbetændelse end manuelle børster.

Undersøgelsen vidner også om, at mange unge ikke er klar over, at de nye elektriske tandbørster ofte er så teknologisk avancerede, at de har opnået kultstatus i gadget universet. ”Elektriske tandbørster renser tænderne med små roterende bevægelser, der svarer til de finmotoriske cirkelbevægelser, man skal anvende, når der børstes med manuelle tandbørster. Det er disse bevægelser, der er vanskelige at udføre, og som er så vigtige, når bakteriebelægningerne på tænderne skal fjernes Derfor har børstning med elektrisk tandbørste ofte bedre effekt end manuel tandbørstning og modvirker derfor risikoen for tandkødsbetændelse” siger Lene Munk Esmark, overtandlæge i Frederiksberg Kommune. Pæne tænder er altid moderne Hos Oral-B er man klar over, at deres elektriske produkt ikke er det mest oplagte at have med i lommen på byturen, eller når man møder vennerne på café. ”Det er klart, at en elektrisk tandbørste ikke kan vises frem på samme måde som en iPod eller en mobiltelefon. Til gengæld er pæne tænder da så absolut noget, der er værd at vise frem. Desuden skifter moden inden for mobiler hurtigt, men pæne tænder aldrig går af mode”, siger Ina Andreasen fra Oral B. Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelAlkohol kan øge risikoen for tarmkræft

Næste artikelLegetøj kan indeholde bly