Fortæl mig, hvor bumsen sidder… og jeg skal sige, hvad problemet er. Er du træt af bylder, bumser og talgknopper? Har du overvejet, om din hud prøver at fortælle dig noget og ikke bare gør sit bedste for at irritere dig?
Jeg har set alt for mange tilfælde af hudproblemer til ikke at tro på en sammenhæng mellem huden, psyken og kosten. Så for mig er der ingen tvivl: din hud sladrer alt, hvad den kan, om hvordan din krop har det. Spørgsmålet er bare, om du hører den?
Den klassiske kinesiske ansigtsdiagnose har for længst vundet indpas på kosmetologklinikker verden over – heldigvis. For det er også et tegn på, at flere og flere arbejder ud fra en holistisk anskuelse af huden, altså at huden ikke blot er et lærred, vi kan pynte os på. Ligesom ordsproget ”øjnene er sjælens spejl”, kan man sige, at ansigtet er kroppens spejl. Ansigtet kan nemlig inddeles i zoner, der hver især refererer til en funktion i kroppen: fordøjelsen, maven, hormonsystemet osv.
Prøv at tænke på din huds reaktioner som et sprog, det eneste sprog, den har at kommunikere med. Og hvis du ikke hører efter, må den jo råbe højere og højere.
De typiske forbindelser mellem organer og ansigtsområder er:
Øjenomgivelserne (især under øjnene): siger noget om tilstanden i dine nyrer. Hvilken væske drikker du, hvor meget, hvornår? Er du god til at starte dagen med et glas vand som det allerførste, eller er der kommet en halv kande kaffe ned først?
Mellem øjnene sidder lever-furen (mellem brynene, lige over næsen): Hvor meget overarbejde er din lever på? Hvad er din indtagelse af fed mad, sukker, alkohol, medicin?
Furen fra mundvigen og ned hedder labialis: Den sladrer om din tyktarm, altså den del af din fordøjelse, der handler om at komme af med affaldsstofferne igen. Hvor dyb er din fure, og hvor ofte går du på toilettet?
Hagepartiet: Fortæller om hormonsystemet. Vidste du, at de fleste kvinder kan aflæse, hvilken side de har ægløsning i? Og hvornår? Det typiske tegn er en urenhed/bums på enten højre eller venstre side af hagen, under mundvigene.
Kinderne: Trækker du vejret ordentligt? Eller ryger du? Så kan det typisk ses på dine kinder. Ligesom astma og allergi (der påvirker luftvejene) afspejles på kinderne.
Måske er du en af de heldige, der har en supersensitiv krop? Det betyder, at den hurtigt reagerer på, hvordan du behandler den, og især hvordan du spiser og lever. Jeg oplever kontant afregning; efter 2 dage begynder min hud at reagere: rødhed, knopper, tørhed og langt tydeligere linjer og rynker. Desværre tager det endnu længere tid, faktisk en hel uge, før jeg får bonus i form af en flot glød i en veltilpas hud.
Christine Grandt fra Naturskøn i Århus fortæller:
– Hudens talgproduktion styres af vores mandlige hormoner (som produceres hos både kvinder og mænd), så selvfølgelig har vores hormonbalance noget at sige om vores hudtilstand. Derudover påvirkes huden af vores fordøjelse og dermed også af vores kost.
Så hvis du døjer med bumser, bylder og urenheder, er det ifølge Christine Grandt helt klart kosten og livsstilen, der skal sættes ind over for.
– Først spørger jeg, hvordan de spiser, og anbefaler, at de holder sig fra stærke krydderier, tomater, hvidt brød, sukker og usund mad. Så skal de huske at drikke masser af vand og dyrke motion, så blodcirkulationen øges, og affaldsstofferne bliver ”skyllet” ud af kroppen. Her på klinikken arbejder vi meget med kosttilskud som supplement til ansigtsbehandlinger. Til en akne/uren hud anbefaler jeg f.eks. A-vitaminer, C-vitaminer, Mega B-stress, zink, grapenol, multivitaminpille, magnesium, fiskeolie, E-vitamin. Og så doserer jeg en god portion tålmodighed, mindst 3 måneder, så huden har en chance for at reagere.”
Især for den såkaldte problemfyldte hud er tålmodigheden en stor prøvelse, og jeg kan sagtens forstå dem, der vælger den hurtigere løsning, nemlig at gå til lægen. For mig at se er problemet bare, at lægens værktøjskasse (f.eks. p-piller) sjældent er med til at løse årsagen, men bare lægger låg på, altså dæmper symptomerne. Desværre har jeg mødt rigtig mange kvinder, som oplever, at deres hud igen bliver uren, når de stopper med p-pillerne, og så er de lige vidt. Så mit råd lyder: tålmodighed, zoneterapi (for at bearbejde ubalancer i f.eks. fordøjelse eller hormonsystem), sund livsstil og fornuftig hudpleje, gerne suppleret med en månedlig tur hos kosmetologen. Og husk endelig at hold dig langt væk fra cremer med mineralske olier. De tilstopper hudens porer og forværrer urenhederne.
Men det er ikke kun organtilstande og livsstil, der kan aflæses i ansigtet. Også vores følelser er med til at skabe vores ansigts linjer og furer. Og hvis du synes, det lyder for langt ude, så prøv at tænke på dem, der stopper med at ryge/drikke kaffe. De bliver let irritable og måske utålelige for deres omgivelser. Det er, fordi nye bedre vaner sætter leveren på udrensning. Og i den traditionelle kinesiske medicin er leveren forbundet med følelsen af vrede, irritabilitet og evnen til at komme af med den (eller ophobe den). Så næste gang du sidder i bussen og ser på en med en ordentlig fure mellem brynene, så ved du allerede mere om personen end din sidemand. Du kan blive klogere på følelserne i organerne i Tine Sofia Marcussens artikel ”Hvad siger dine organer?”.