Nyheder

Usikkerhed om vitaminer

22. april 2007

EU er på vej med tilladelse til berigelse af fødevarer med vitaminer, mens forskere diskuterer værdien af industrielt fremstillede vitaminer.

Danskerne bruger formuer på vitaminpiller og kosttilskud, der skal øge deres sundhed. Men det er tilsyneladende spild af penge. Tværtimod ser visse populære kosttilskud tilsyneladende ud til at dødeligheden.

Mens EU er på vej til at tillade berigelse af fødevarer med vitaminer, konkluderer flere og flere forskere, at vitaminpiller og kosttilskud ingen virkning har, og hvad værre er – at visse kosttilskud måske ligefrem kan øge dødeligheden.

Ifølge Fagbladet Ingeniøren har forskere tre gange inden for et år opsummeret tilgængelig viden om emnet, og alle tre gange har de konkluderet, at tilskud af ekstra vitaminer til kosten i bedste fald er uden virkning for personer med almindelige spisevaner. Nogle medicinske forskere er endog begyndt at tale om, at tre former for populære kosttilskud ligefrem øger dødeligheden, nemlig vitamin A, betakaroten og vitamin E.

Spis frugt og grønt Senest har en række danske, serbiske og italienske forskere i februar i år offentliggjort resultatet af en såkaldt metaanalyse, som samlede data fra 68 videnskabelige forsøg med i alt 232.000 forsøgspersoner.

Ifølge en af forskerne, overlæge, dr.med. Christian Gluud, er konklusionen bl.a., at de tre kosttilskud øger dødeligheden, når de indtages som piller eller tabletter. For vitamin A fandt man en øget dødelighed på 16 procent, for betakaroten syv procent, og for vitamin E fire procent.

De nye forskningsresultater drejer sig vel at mærke kun om industrielt fremstillede vitaminer. Intet tyder nemlig på, at der naturligt kan være så mange vitaminer i kød og planter, at det bliver usundt for mennesker at spise dem.

Kosttilskudsbranchen, som omsætter for milliarder af kroner, kritiserer dog forskerne for at sammenligne forsøg, som i bund og grund er usammenlignelige. Blandt andet blev metaanalysen kritiseret for at blande resultaterne fra forsøg med hhv. raske og syge mennesker.

Pas på store doser Kritikken afvises af forskerne, og herhjemme konstaterede Motions- og Ernæringsrådet i en omfattende rapport fra august 2006, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at kosttilskud med antioxidanter (hvoraf en del er vitaminer) forebygger sygdomme.

Rådet advarede samtidig danskerne mod at indtage store doser af to af de samme stoffer, som den nye metaanalyse har fokus på – E-vitamin og betakaroten. Rådets begrundelse var, at disse stoffer i stor mængde er mistænkt for at øge dødeligheden ved hjerte-kar-sygdomme og lungekræft.

EU er i færd med at tillade berigelse af fødevarer og udarbejde fælles grænseværdier. Senest i januar 2009 skal Kommissionen fremsætte forslag til grænseværdier. Indtil da gælder hvert enkelts lands regler og grænseværdier for berigelse af fødevarer, og her hører Danmark til de skrappe lande.

Kilde: Jyllandsposten.

Forrige artikelMange fødevarer tilsættes vitaminer

Næste artikelÆldre er for tykke