Nyheder

Usund livsstil bag stor vækst i sygdomme

26. maj 2007

Gennem de sidste ti år er danskernes lægebesøg steget med mere end 20 %. Vores usunde levevis bærer den største skyld.

Danskerne går til læge som aldrig før. På ti år er antallet af kontakter til de praktiserende læger steget med godt 22 pct. Hovedforklaringen er, at stadig flere rammes af kroniske sygdomme .Danskerne begynder nu for alvor at mærke de helbredsmæssige konsekvenser af vores storforbrug af cigaretter, fed mad og mangel på motion. Antallet af skrantende danskere, som henvender sig til de praktiserende læger, stiger eksplosivt i disse år, og læger er ikke i tvivl om, at det skyldes de kroniske lidelser, som stadig flere pådrager sig som følge af bl.a. en usund levevis. Samtidig stiller det nye store krav til sundhedsvæsenet om at opbygge den fornødne behandlings-kapacitet, vurderes det. »Der kroniske lidelser er klart i stigning. F.eks ser vi langt flere patienter med sukkersyge og rygerlunger end for 10 år siden. Det er lidt skræmmende, især fordi antallet af læger til at behandle dem langt fra er steget tilsvarende,« siger formanden for de praktiserende læger (PLO), Michael Dupont.

Syv gange til lægen Ifølge en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen er antallet af patientkontakter til de praktiserende læger vokset fra 31 mio. i 1997 til knap 38 mio. sidste år – en stigning på 22,4 pct. på ti år. Udviklingen svarer til, at hver dansker i dag har syv kontakter om året med sin praktiserende læge mod 5,9 kontakter i 1997. Og ifølge Sundhedsstyrelsen er det vel og mærke sket, uden at det kan forklares ved den stigende andel af ældre i den danske befolkning.

En anden stor, ny patientgruppe hos de praktiserende læger er patienter med hjertelidelser, som løbende skal have kontrolleret deres behandling med blodfortyndende medicin – en opgave, der tidligere blev håndteret i ambulatorierne på sygehusene.

I PLO kalder man udviklingen »bekymrende« og mener, at den må føre til en oprustning af indsatsen i primærsektoren med flere praktiserende læger og andet sundhedspersonale. »Arbejdsbyrden er klart øget, så det er nødvendigt, hvis vi ikke skal løbe skrigende bort,« siger Michael Dupont.

I Danske Regioner mener formanden for sundhedsudvalget Orla Hav (S) ligeledes, at det stigende antal patienter forstærker ønskerne om reform af systemet med de praktiserende læger, hvor de i større udstrækning finder sammen i større klinikker med flere læger og brug af mere servicepersonale som sygeplejersker, laboranter, klinikassistenter etc.

England er forbillede Han henviser bl.a. til England, hvor hver praktiserende læge har 2,9 servicepersoner tilknyttet mod blot 0,9 hos de praktiserende læger i Danmark.

»Det er positivt, at stadig flere reagerer på budskabet om, at man skal søge læge i tide, hvis der er noget, man er usikker over. Men det er også klart, at det giver nogle udfordringer i forhold til, hvordan man skal klare flere opgaver med færre læger,« siger Orla Hav.

Kilde: Berlingske Tidende.

Forrige artikelMange ældre på lykkepiller

Næste artikelUnge på druk er forældres ansvar