Nyheder

Usund livsstil koster op til 15 leveår

21. september 2009

Rygning, forhøjet blodtryk og fed mad forkorter dit liv med 10 til 15 år. Det viser en stor engelsk undersøgelse.

Det er sikkert lækkert at kaste en ordentlig burger med pommes fritter i gabet og så smide sig over på sofaen med en pakke smøger og slå mave hele aftenen foran flimmeren.
Men fornøjelsen har en høj pris. En undersøgelse fra University of Oxford viser, at kombinationen af rygning, forhøjet blodtryk og et højt kolesterolindhold i blodet afkorter livet med 15 år i forhold til andre mennesker med en sundere livsstil.
Konklusionen bygger på et engelsk kæmpestudie af 19.000 offentligt ansatte mænd, som er blevet fulgt i 38 år. Mere præcist lyder den, at 50-årige mænd med de tre risikofaktorer for hjertesygdomme dør langt tidligere, hvis de bliver ved med at leve på samme måde.

Gælder både mænd og kvinder

»Vi har vist, at de kan forvente at overleve, til de bliver 74 år, mens de som hverken ryger, har forhøjet blodtryk eller et højt kolesterolindhold i blodet kan forvente at leve, til de bliver 83,« siger Dr. Robert Clarke fra Clinical Trial Service Unit (CTSU), University of Oxford, som står bag undersøgelsen, ifølge en pressemeddelelse.
Undersøgelsen er offentliggjort i det ansete tidsskrift British Medical Journal (BMJ). Den er sponseret af den engelske hjerteforening, British Heart Foundation, som understreger, at der er al mulig grund til at tro på, at resultaterne også gælder for kvinder.

70 eller 85 år gammel?

Forskerne har analyseret oplysninger fra det såkaldte 'Whitehall'-studium, som helt præcist har fulgt 18.863 mænd, siden de frivilligt meldte sig til at deltage i årene 1967-1970, da de var mellem 40 og 69 år gamle.
Resultaterne viser, at de mest usunde 5 procent af mændene – når man kigger på rygning, diabetes, blodtryk, kolesterol, BMI og type af job – dør 15 år før de sundeste 5 procent. I tørre tal betyder det, at usunde mennesker på 50 år i gennemsnit kan regne med at leve 20,2 år mere, mens sunde kan nyde 35,4 leveår.
»Selvom risikofaktorerne ændrer sig betydeligt over tid, så betyder risikofaktorerne ved 50-årsalderen en forskel på 10-15 års levetid,« konkluderer forskerne i BMJ.

Selv små ændringer hjælper

Den gode nyhed er, at du kan påvirke resultatet, hvis du lægger din usunde livsstil fra dig. Ifølge Robert Clarke sætter selv små ændringer i risikofaktorerne sig direkte spor i vores samlede levealder.
»Hvis du holder op med at ryge eller gør noget for at sænke dit høje blodtryk eller din høje kropsvægt, så stiger din forventede levetid,« lyder det fra Robert Clarke ifølge pressemeddelelsen.
Kilde: Jyllands-Posten
Oprettet: 22. september 2009

Forrige artikelOpspor de grønne tekstiler

Næste artikelDin bruser kan gøre dig syg