Ny dansk forskning peger på, at fed, sød og usund mad direkte hæmmer børnenes udvikling.
Danske forskere har fundet en overraskende sammenhæng mellem usund kost og fedme og sund kost og vækst blandt børn.
I et forskningsprojekt med godt 900 børn i alderen 10-14 år har børnene været på 2-3 måneders skrap slankekur på et af landets Julemærkehjem. Her har de fede børn i gennemsnit smidt 9,4 kg. Og samtidig – og mere overraskede – er de skudt dobbelt så meget i vejret, som deres normalvægtige jævnaldrende.
For drengene giver 2-3 måneders kur på et julemærkehjem i snit en årlig højdevækst på hele 12,5 cm., mens pigerne gennemsnitligt vokser 10,4 cm. det år, de har været på kur. Den normale årlige højdevækst for 10-12-årige børn er 5 cm. og 9,5 cm. i pubertetens vækstspurt.
Resultatet viser ifølge forskningsprojektets leder, professor Kim Fleischer Michaelsen fra Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet (KU Life), at børns overvægt og fedme ikke blot handler om for mange kilo og centimeter på sidebenene. Det er også et tegn på, at dårlig og næringsfattig kost bremser børnenes udvikling.
“Forklaringen på de overvægtige og fede børns kometvækst er med al sandsynlighed, at de under opholdet får en langt mere alsidig og bedre sammensat kost med flere vitaminer, mineraler og sporstoffe, end de er vant til, ” siger Kim Fleischer Michaelsen.
Fedmeepidemien blandt danske børn er en reel og voksende trussel. De seneste 30 år er gruppen af de fede børn blevet større og større, så omkring hvert fjerde danske barn på 6-14 år nu er enten overvægtig eller direkte fed.
“Selvom vi kan se, at udviklingen på det seneste er bremset en smule, så stiger antallet af overvægtige og fede børn fortsat støt. Det gælder især blandt børn fra familier med lave indkomster og korte uddannelser, hvor fedmeepidemien desværre fortsat tager til, ” siger professor Kim Fleischer Michaelsen, KU Life.
Han mener, at undersøgelsen fra julemærkehjemmet også viser, at mange danske børn – ikke kun de overvægtige og fede – reelt er underernærede. Ikke på kalorier, men på livsvigtige byggesten som proteiner, fibre, gode fedtkilder og vitaminer og mineraler, som sikrer dem optimal vækst, sundhed og trivsel.
“Samtidig har tidligere studier vist, at usund kost – det vil sige en kost, som afviger væsentligt fra de otte officielle kostråd om seks om dagen, 30 minutters motion o.s.v. – kan have negativ indflydelse på børns indlæring,” siger Kim Fleischer Michaelsen.
Endelig er det påvist, at overvægt og dårlig ernæring som barn og ung giver øget risiko for at udvikle type 2 diabetes, hjerte- karsygdomme og kræft senere i livet.
“Vores nye viden bekræfter kun, at der er al mulig grund til at tage fat i danske børn og unges dårlige kostvaner og ændre situationen, ” siger Kim Fleischer Mikkelsen.
De kommende år vil han stå i spidsen for et stort skolemadsprojekt blandt 2.000 danske skolebørn. Projektet er en af hjørnestenene i et 100 mio. kr. dyrt madkulturs- og forskningsprojekt, OPUS, som skal samle cremen af landets kokke, læringseksperter, fedme- og kosteksperter.
I alt 64 kloge eller madkyndige hoveder vil frem til 2012 forsøge at udvikle et helt nyt og sundt nordisk køkken – og lære vores børn at sætte pris på god og sund mad af nordiske råvarer og samtidig forbedre vores børn og unges sundhedstilstand.
kilde: fpn.dk
(oprettet 25. juni 2009)