Nyheder

Vægttræning kan lindre angst hos unge

Foto: Adobe Stock
12. november 2020

Følelsen af angst og usikkerhed kan nemt snige sig ind i disse tider. Men simple vægttræningsøvelser ser ud til at kunne forbedre det mentale helbred hos ellers raske unge mennesker, viser nyt studie. 

 

Vi lever i en turbulent tid. Forholdene for, hvordan vi kan leve og gebærde os ændrer sig konstant, og lyset for enden af tunnellen kan virke meget svagt. Derfor kan det også være en god ide aktivt at styrke sit mentale helbred – særligt nu.

Tidligere studier har vist, at fysisk udfoldelse kan eksempelvis afhjælpe depression, men der har hidtil været meget lidt forskning om, hvordan vægttræning kan påvirke humøret hos mentalt raske unge. 

[relateredehistorier]

Det gør et nyt irsk studie op med. I forsøget rekrutterede forskerne en gruppe raske unge, som ellers ikke døjede synderligt med angst, for at se, hvordan otte uger med vægttræning påvirkede deres humør. Her fandt de, at de deltagere, som under forløbet havde udført simple vægttræningsøvelser faktisk forbedrede deres følelse af angst med 20 procent. 

Flere faktorer spiller ind

Træningen foregik derhjemme, og alle deltagerne svarede løbende på et spørgeskema, der skulle afdække deres oplevelse af angst. Efter bare to måneder havde de unge, som havde gennemført træningen det altså markant bedre end kontrolgruppen.

Der kan være mange forklaringer på sammenhængen, og yderligere studier skal kortlægge disse, men en af forskerne bag studiet forklarer til The New York Times, at der både kan være en fysisk og psykisk komponent.

Dr. Brett Gordon mener nemlig, at følelsen af at lykkedes med noget og at opnå noget, som det er tilfældet, når de unge mærker at deres krop bliver stærkere spiller en væsentlig rolle. Herudover peger han på, at molekylære ændringer i muskler og hjerne som resultat af træningen kan være en faktor.

Studiet er småt med i alt 28 unge deltagere, og man skal derfor passe på med at generaliserer for meget. Men konklusionen er altså, at det for forsøgspersonerne galt, at gruppen, som trænede, følte 20 procent mindre angst end de øvrige deltagere. Omfanget af forbedringen overraskede Dr. Brett Gordon og var ifølge ham selv, mere end hvad de havde turdet håbe på.

Nemt at gå til

Vægttræning er nemt at gå til, og særligt nu, hvor det bliver koldere og måske sværere at hive sig ud af døren til en løbetur, eller corona afholder en fra at besøge fitnesscentret, kan simpel vægttræning være en god måde at bruge kroppen derhjemme. 

Man kan nemlig med få vægte eller ting fra hjemmet komme rigtig langt, ligesom en del øvelser ikke kræver udstyr overhovedet. Squats, mavebøjninger, armstræk og lunges er bare nogle af de øvelser, man nemt kan lave på stuegulvet. 

Der er mange gode grunde til at træne, og mental sundhed er bare en af dem. Og de nye fund peger altså på, at man kan få en gevinst, selv hvis man ikke oplever at have et dårligt mentalt helbred. 

Forrige artikelDyb indånding til kroppens fine maskine

Næste artikelKvinders helbred påvirkes af social isolation