Skøn

Vælg naturlige produkter – uden gener

Nogle kan have et stort ønske om at skifte til mere økologiske og naturlige mærker, men kan være bekymrede for, om de naturlige produkter generer en sart hud.

Foto: Shutterstock
20. december 2021

Er min hud egentlig sart eller bare tør og irriteret? Mange er bekymrede for at skifte til de “irriterende naturprodukter”, som de frygter ikke at kunne tåle. Her er forslag til, hvilken vej du kan starte, for at få hud i bedre balance og for at kunne vælge de naturlige produkter, så skiftet bliver uden gener.

Det er mægtig interessant, at rigtig mange beskriver deres hud som sensitiv og sart. Det kan den bestemt være. Men oftest er det heldigvis en midlertidig tilstand.

Nogle kan have et stort ønske om at skifte til mere økologiske og naturlige mærker, men kan være bekymrede for, om de naturlige produkter generer en sart hud.

Nogle siger endda, de ikke kan tåle økologiske eller naturlige hudplejeprodukter, og man kan naturligvis reagere på alting – hvis man ikke tåler tomater, kan de være nok så økologiske …

Men måske man kunne kigge ind på, hvorfor – i dette tilfælde huden – er sart. Hvad kan vi gøre ved det?

Hvor er roden til ubalancen både i det indre og det ydre? Her skal det handle om det, vi smører på og plejer vores hud med.

Den sarte hud

Derfor følger her nogle naturlige forslag til, hvordan du kan starte ud med naturlige produkter, hvis du har haft en oplevelse af ikke at kunne tåle dem.

Huden kan være sart af forskellige grunde. Ofte er en sart hud en tør hud. Når huden er tør, er overfladen mindre elastisk og blød og mindre i stand til at udveksle stoffer. Den naturlige lipid-barriere i huden kan være forstyrret.

Det kan f.eks skyldes, at man har en overbehandlet hud, der har bragt hudens egen barriere i ubalance. Det kan gøre den sart. Man kan jo have gjort det med de bedste intentioner om at rense dybt eller peele, og ofte med skrappe midler. Nogle oplever, at meget kalkholdigt vand også skubber til hudens balance. Miljøet, hvor man opholder sig meget, kan også påvirke hudens balance. Meget tørt indeklima, skiftet mellem radiatorvarme og at være ude i kulde og fugt. Årstidernes vekslen giver mange en oplevelse af, at deres hud går i reaktion på vejrforandringerne.

Huden kan også være blevet sart af indre ballade som hormoner, stress og fordøjelsesubalancer – at der mangler næring til huden indefra, lige så vel som at barrieren udefra er i ubalance.

Men vi ønsker en hud i balance, og mange ønsker faktisk at bruge naturlige, økologiske og bæredygtige hudplejeprodukter. Vi ønsker, at hudplejen også skal repræsentere de bevidste valg.

Allerhelst vil vi tænke 360 grader rundt. Dvs. både fokus på, hvad produktet kan gøre for huden, men også hvordan det er blevet til, hvor naturligt det er og om de, der har lavet det, har truffet bevidste valg om ingredienser, emballager, brug osv.

Fra jord til plante til ingrediens til gavn og sundhed for huden. Og hvad der sker, når det overskydende produkt skylles af og ledes videre ud i økosystemet.

Når balancen i huden er genetableret

Flere oplever, at når de får genetableret balancen i huden, kan de “pludselig” tåle og have gavn af mange forskellige naturlige produkter – også med mere aktive og præsterende ingredienser. Med præsterende menes ingredienser, der aktiverer huden med f.eks. regenererende og revitaliserende virkning. Som et eksempel sendes mere ilt rundt i huden eller andet, der giver næring og glød.

De rette æteriske olier i rette mængde og kvalitet kan også være utroligt gavnlige. Det gælder i hudplejen både i effekt og det aromaterapeutiske aspekt. Og så bare i ren velvære når noget dufter skønt. Vi er også meget sansende væsener.

Mange oplever, hvis huden er meget tør, at den også er ekstra sart. Alene det at genetablere fugten afhjælper og på samme tid styrker det barrieren. Det hjælper til at holde på fugten i huden og til at modstå påvirkninger udefra, der igen stresser og udtørrer huden hurtigt. I balance kan huden bedre stå imod både ydre og indre påvirkninger.

Bud på at få ro på huden udefra

Når man vasker sin hud med skrappe sæber eller meget kalkholdigt vand, vil der gå mange timer, før den har genskabt sin normale pH, som ligger mellem 4,5 og 5,5. De fleste naturlige produkter tilstræber at have den pH-værdi allerede i sæben, så man bliver renset, men ikke ikke skubbet helt ud af balance.

Stadig vil man gerne holde på fugten i huden – ikke mindst når man bliver lidt ældre og derfor ikke af naturlige årsager binder fugt lige så godt. F.eks. bliver indholdet af hyaluronsyre, som vi naturligt har i huden og som er en fantastisk fugtbinder, mindre med alderen. Så vi har brug for noget næring til huden efter rens til at beskytte barrieren, så vi kan holde på fugten. Det kan vi naturligvis tilføre både indefra og udefra.

En følsom hud er blandt andet kendetegnet ved tørhed, irritation og kan føles stram. En velfugtet hud med en smidig barriere er en mindre sart hud, da den er i stand til at udveksle og optage næringsstoffer.

Den kan komme af med affaldstoffer og føles mere tilpas og “elastisk”.

Fra tør og sart til ro på og smidighed

Første bud er Weledas Almond-serie. Mange har glæde af denne serie også som springbræt til at gå over til naturlige hudplejeprodukter generelt. Med bl.a. pH-balancerende vegetabilsk mælkesyre, blommekerneolie og sødmandelolie i såvel renselotion som facial lotion og facial creme. Alle er meget milde mod huden og kan bruges dag og nat. De beroliger og forbedrer hudens beskyttelsesfuntioner.

Blommekerneolie er en let olie, der absorberes nemt af huden og efterlader den blød og smidig. Blommekerneolie forbedrer barrierefunktionen og er derfor ideel til følsom og tør hud.

I serien er også en ansigtsolie, som hedder Almond Facial Oil. Det er ikke en ren mandelolie, som ofte kan være for fed til ansigtet alene, men fremragende at massere med. Denne Almond Facial Oil har ganske rigtigt sødmandelolien, der er rig på mineraler og vitaminer som Evitamin, men derudover også den lette barrierestyrkende blommekerneolie og så slåenblomstekstrakt, der er beroligende på huden med beskyttende flavonoider og virkelig god til følsom hud.

Almond-serien kan anvendes til hverdag eller i perioder til at genskabe ro, eller den kan bruges som springbræt til andre naturlige serier.

Adaptogen balance

Adaptology er et meget spændende nyt mærke fra skaberen af det prisvindende hudplejemærker Evolve. Hun hedder Laura Rudoe og er meget passioneret omkring naturlig hudpleje.

Mærket er skabt i England, og Laura Rudoe startede som flere andre med at ville løse sine egne hudplejeproblemer ad naturlig vej. Adaptology blev til, og cluet ligger i selve navnet. At “adapte” – altså tilpasse sig. Inden for planter og urter taler vi ofte om det adaptogene, når urterne i kroppen går ind og styrker dér, hvor kroppen er svækket og har brug for det.

Det er i sin søgen efter naturlige og effektive ingredienser, Laura Rudoe stødte på disse adaptogener – stoffer der bevist er fordelagtige for flere forskellige hududfordringer.

I millioner af år har planter udviklet sig og tilpasset sig naturen. De såkaldt adaptogene planter er planter, der har formået at tilpasse sig ekstreme forhold. De indeholder aktivstoffer, som beskytter dem, når de vokser i f.eks. ørkener, i oceaner, arktiske områder eller store højder.

Adaptologys blå serie til sensitiv hud indeholder effektive ingredienser, der virker mod følsom hud, rødme, irritation, inflammation og visse rosacea typer. Serien hedder “red avert”. I Adaptologys gule serie “dry spell” er det den mere tørre, dehydrerede og ru hud, man har for øje.

Disse naturlige, rene og økologisk certificerede formler har igen den holistiske tilgang til hudpleje, og de adaptogene ingredienser har dokumenteret effekt baseret på klinisk forskning og evolutionær biologi.

I red avert-serien er en nøgleingrediens planten Cherimoya, der på peruviansk betyder “kolde frø”, fordi de har udviklet sig til at overleve i de høje Andesbjerge. Aktivstofferne lindrer stress i huden og mindsker sensitivitet. Der er birke-spejlsporesvamp i … og normalt panikker man, når man hører hud og svamp, men ikke her. For denne sunde svamp vokser på birketræer og er fyldt med biokemiske forsvarsceller, der netop hjælper med at gendanne hudens barrierelag, dæmper tegn på rødme og styrker kapillærerne. Derudover er der i denne serie også beroligende trøffel i. Meget spændende nyt bekendtskab.

En anden kending

Nogle har måske læst, at jeg i forskellige anledninger har foreslået det danske mærke Zinobel Organic Boost, og det gør jeg også i dette tilfælde til den tørre og sarte hud.

Det interessante er nemlig, at Zinobel Organic Boost Instant Care Serum er meget præsterende. Dvs. den kan gøre en stor forskel for en moden hud, og man anbefaler at starte ud med f.eks. at bruge hver anden dag og efterhånden øge til hver dag.

Til sart hud er den også genopbyggende på flere måder. Den kan bruges til den tørre, sarte hud og til at genopbygge huden efter hård solsæson. Eller til en rødmende hud, fordi den både har aloe vera, grapefrugtkerneekstrakt, betaglukaner og højkvalitets hyaluronsyre, som er en fantastisk fugtbinder.

Denne serum kan endda også bruges som øjencreme og på den fine hud på halsen.

97%  af planteingredienserne er økologiske. Ovenpå kan man vælge dag- eller natcreme med eller uden duft, eller den meget populære ansigtsolie med plejende hybenkerneolie, macadamia olie, granatæbleolie og gulerodsolie til dag- eller natpleje.

Mikrobiomet med i overvejelserne

Det er meget fascinerende, hvor vigtigt det er at have balance i mikrobiomet og de naturlige bakterier, vi lever sammen med i det indre og ydre.

Der forskes på livet løs, og vi får større og større forståelse for betydningen af mikroorganismernes samspil med vores organisme.

Når det gælder mikrobiomet i huden, har vi tidligere været inde på, at der udvikles naturlig hudpleje med levende probiotika til at genetablere den naturlige balance og bakterieflora i huden. Her er Esse Probiotic Skincare og Bak Skincare spændende. Dels til at afhjælpe den sarte, tørre og irriterede hud, men med flere andre egenskaber også.

Ikke at forglemme, at mange af de naturlige og økologiske hudplejeprodukter allerede i deres plantevalg har meget præbiotika i, som nærer de sunde bakterier, der allerede findes i huden.

Makeup til den sarte hud

Når det gælder makeup til den sarte hud, kan jeg nævne et par mærker blandt flere gode. Miild er et dansk udviklet makeup- og hudplejemærke, som hurtigt er blevet meget populært. Tine og Tanja har nemlig selv haft meget sart hud, og det er et virkelig godt udgangspunkt for at udvikle problemløsende midler, når man selv virkelig har prøvet det på egen krop. Når de to kvinder samtidig er uddannede makeupartister og har æstetisk sans, bliver resultatet et smukt udvalg af naturlige makeupprodukter. På deres univers på instragram mm. er det muligt at hente stor inspiration til anvendelse og teknikker. Virkelig et besøg værd.

Inika Organic er en anden favorit her. Inika betyder lille jord på Sanskrit, og det er den forbundethed, vi har med alt omkring os. I brandets kultur er det en selvfølge at passe på alle levende beboere på planeten, dyr og mennesker. Inika er certificeret økologisk, vegansk, cruelty free, halal. Her i den økologiske certificering er minimum 70% økologisk – de sidste 30% kan være vand og mineraler, og de kan ikke dyrkes eller certificeres økologisk.

Så der er tænkt på alt fra ingredienser til emballage, men også det der kan gøre vores hud smuk og strålende med Inika Organics smukke makeup. Har man en sart og rødmende hud, ved man, hvor skønt det kan være at kunne give den et mere ensartet smukt udseende uden at gå på kompromis med sundheden og helingsprocessen, men derimod understøtte den.

Forrige artikelMindre mobil mere bevægelse

Næste artikelHurtigt og sundt – mad i fad

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.