Skøn

Derfor får du appelsinhud – og det her kan du gøre ved det

Foto: Shutterstock
13. maj 2020

Hvordan holder vi huden fast uden cellulitis, buler og rynker? Det drejer sig alt sammen om vores allestedsnærværende bindevæv.

Kender du til appelsinhud, (også kaldet cellulite) buler og små eller større fordybninger i huden? Eller føles det pludselig som om huden hænger som gardiner? Man tænker: de var der da ikke i går?

Der kan faktisk være en delvis sandhed i, at det virkede mindre i går og måske igen i morgen. Flere faktorer er i spil her, for det er vores fantastiske bindevæv, vi taler om.

Læs også: Det nyest indenfor hudpleje: Bakterier!

Vores bindevæv er et stærkt og elastisk materiale, som ligger mellem kroppens væv og organer. Her holder den væv og organer på plads, samtidig med at den stiver vores krop af, og giver den form. Vores bindevæv ligger også lige under huden og kan udvide og trække sig sammen efter behov. Det regulerer kroppen selv, når den har brug for at lagre og deponere.

Med tiden kan den visse steder på kroppen blive løs – især baller, lår, mave og arme.

Er det normalt at have cellulite?

Østrogen spiller en vigtig rolle for vedligeholdelsen af vores bindevæv, og derfor ser man oftest cellulite eller appelsinhud hos kvinder. F.eks. ved graviditet, hvor bindevævet og dets elasticitet kommer på arbejde, mens kroppen vokser og producerer nyt liv.

Uanset vægt er kvinders bindevæv blødere og mere løst end mænds. Over 80% kvinder uanset vægt kender til appelsinhud, og det hjælper ikke bare at tabe sig.

Genetisk kan man sagtens være disponeret for cellulite, og især hvor det placerer sig, kan man kigge lidt på sin familie og se. Men én ting er, at man måske er særligt disponeret på lår og arme, det betyder på ingen måde andet end – ja der er en disposition, men absolut ikke at man ikke kan gøre noget ved det.

Læs også: Rens huden indefra

Men hvad kan vi så gøre for at glatte ud?

Kigger vi indefra først, så skal vi kigge på overskud af syre i kroppen. Syre vil kroppen komme af med og deponerer affaldsstoffet blandt andet i bindevævet som cellulite. Derfor arbejder man for at få balance mellem syre og base i kroppen. Det alene kan gøre en vældig stor forskel.

Få balancen mellem syre og base

Du kan selv finde balancen mellem syre og base ved igennem kosten at lukke ned for, holde pause fra eller kraftigt reducere i syredannende og buledannende drikke og fødevarer. Det gælder hvidt brød, pasta, kiks, mel, mælkeprodukter især ost, kød, alkohol, kaffe, sort te, sodavand, sukker, chokolade.

Basedannende kost er også godt for bindevævet. Det kan du få fra frugt i rå form og grøntsager – både rå, kogte og stegte. Spirer, mandler, salater er også basedannede og det samme er syrnede mælkeprodukter som eksempelvis Acidophilous.

Hjemmedyrkede eller økologiske, usprøjtede grøntsager er gode for kroppen, som så ikke skal bruge energi på at rense giften ud. Få også gerne mere omega 3 olie.

Læs også: Udrensning du lige kan snuppe

Husk vandet

Drik vand! Vand alene har en udrensende effekt og er generelt det vigtigste, vi kan give til kroppen. Vi tager det ofte for givet, at det bare lige er dér i vandhanen. Vi ved godt vi ikke længere kan stole på at vores drikkevand herhjemme er så rent, som det var engang – men også for vores bindevæv og udskylning af affaldsstoffer er vand vigtigt og til næring af alle vores krops celler. En dehydreret hud er ikke en spændstig hud. Man kan komme citronskiver, agurkeskiver, selleristænger eller bær i for ekstra smag eller blande eller supplere med birkesaft og urteteer.

Træk vejret

Man kan også være opmærksom på at stress kan være syredannende for kroppen. Alene det at trække vejret dybt eller med meditationsøvelser kan virke basedannende, hvilket samtidig virker antiinflammatorisk i kroppen.

Tag vekselbade

Kan gøres meget enkelt. At man under morgenbruseren starter med et almindeligt ikke alt for varmt bad – og heller ikke for længe – og slutter af med at skylle sig med koldt vand og gerne med fokus på rolige vejrtrækninger, der gør en kæmpe forskel for om det synes ubehageligt og man har det skønt bagefter.

Det stimulerer, såvel kredsløb og lymfesystemet, hjælper kroppen til at udskille affaldsstoffer, har indflydelse på vores stofskifte og immunforsvar, der igen har stor betydning for en stærk, smuk og glat hud.

Kropsolier med aktive ingredienser

Der findes intet vidundermiddel, ingen anti-cellulite-creme der kan trylle cellulite væk. Men de kan understøtte og gøre en forskel udefra i opstramning og blødhed.

Weledas Birch Cellulite Oil indeholder, som navnet afslører, ekstrakter fra unge birkeblade, rosmarin og musetorn, der stimulerer hudens stofskifte. Udover at mange bare bruger denne olie til almindelig hverdagspleje og blødgøring af huden, sætter den gang i blodomløbet og udrensningen i bindevævet på samme tid. Dejlig også at bruge sammen med f.eks. Gua sha eller efter tørbørstning af huden eller efter scrub i badet.

Bioselect har Anti Cellulite Creme, som også indeholder rosmarin, men samtidig Dictamelia urter fra Kreta, hibiscus og koffein i en blanding af blandt andet olivenolie og sheasmør. Den er blød og bør også anvendes dagligt ved cellulite, men den  kan også bruges til almindelig dejlig bodylotion.

Kraes er generelt kendt for sine skønne og milde produkter til børn med irriteret og sart hud, men går til alle aldre. Deres Kraes Body Therapy har med sin kombination af mikroalger, baobabolie, hybenrose og kamelia en opstrammende effekt, der forbedrer hudens fasthed.

Grums har både en ansigts- og en bodyscrub, som udover at være peelende også sætter gang i udrensning og blodcirkulationen pga. indholdet af økologisk kaffegrums.

Birkesaft

Konsistensen af saften minder meget om vand. Saften er meget høj på magnesium, mangan og antioxidanter. Den økologiske 100 % Birkesaft fra Søbogaard er tappet fra danske birketræer er den dejlig rensende og velsmagende saft, som understøtter udrensningen i kroppen og er blevet anvendt i de nordiske lande længe.

Urteteer

Naturdrogeriet har blandt andet en dejlig te i deres 84 serie der hedder Stram Op te, der netop indeholder birkeblade, havrehalm, vandfennikel og fennikelfrø, kaffeblade, enebær mm.

Sugekopper og bindevævsmassage

Det er så utroligt effektivt og kan være den utrolige blanding mellem virkeligt behageligt og der hvor affaldsstofferne, celluliteten f.eks. har samlet sig, kan det mærkes og nogle gange give midlertidige blå mærker. Der findes nogle virkelige dygtige behandlere, der laver bindevævsmassage med sugekopper. Nogle steder hedder det Cupping. Den grundige udgave er og evt. som kickstarter, at gå til en behandler, men kan også lave sugekopsbehandlinger på sig selv.

Husk Motion og stræk er helt uundværligt, hvis du være god ved dit fantastiske bindevæv. En dejlig lang gåtur, en cykeltur er godt for bevægelsen. For stræk er både yoga og pilates godt.

Gua Sha

Disse er efterhånden meget alment kendte og mange har efterhånden prøvet hvor dejlige de er – ikke mindst i ansigtet – på linje med face rollers.

Med Gua Sha sten kan man på samme vis lave opadgående strøg og gøre det mange gange op over de særligt krævende områder, gå mere og mere i dybden, for hver gang man er over samme sted. Altid mod hjertet. Det sætter gang i blodomløbet, gang i lymfedrænagen og ad den vej udrensningen i bindevævet af ophobede affaldstoffer, og det kan være himmelsk behageligt på trætte, ømme ben efter en hård dags aktiviteter.

Hamphandsker og tørbørster

Til den daglige brug og uden at være for grov ved sin hud, for det er slet ikke nødvendigt, kan man med lange strøg mod hjertet få sat gang i blodomløbet og udrensningen. Lange strøg eller med cirkulære strøg over ben, underben, lår, balder, mave, arme – altid strøg mod hjertet på samme vis. Drik godt med vand efter at have arbejdet med bindevævet. Det vil hjælpe med at udskille affaldsstofferne.

Kosttilskud til støtte

Generelt findes der i helsekostbutikkerne flere gode urtesammensætninger til udrensning, der  kan understøtte projekt mod cellulite og for et stærkere bindevæv. Et af dem er BioDrain fra New Nordic. Der findes også homøopatiske løsninger som Detox Kit fra Heel.

Til at få aktiveret syre/basebalancen er Basica Pulveret øjeblikkelig hjælp. Det er simpelthen basedannende mineraler og går fremragende side om side med udrensning og de andre tiltag.

Skintoner fra Solaray med vindruekerneekstrakt og højt indhold af C vitaminer har netop en styrkende og opstrammende effekt på bindevævet. Vitamin C bidrager til dannelse af kollagen og hudens og vores blodkars normale funktion. Nogle er blevet glade for Kollagen pulver.

Vil man understøtte kroppens udrensning og på samme tid have glæde af de ekstra gode ting også til fordøjelsen, tarmene og som ekstra hjælp til leveren er Mælkebøtte ekstrakten fra Herrens Mark et virkeligt godt supplement. Leveren er vores vigtige affaldskværn, der har godt af den ekstra støtte. Sidegevinsten ved mælkebøtteekstrakten er den let vanddrivende effekt, som mange med cellulite kan have glæde af.

 


 

Forrige artikelAmerikansk forlag udgiver bog skrevet af kraniosakral-terapeut fra Svendborg

Næste artikelPas godt på dine hænder

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.