Nyheder

Valnødder er gode for blodomløbet

27. juni 2022

En håndfuld valnødder efter måltidet nedsætter fed mads ødelæggende påvirkning af kredsløbet, og modvirker blodpropper.

Valnødder hjælper med til at holde arterierne i topform, viser ny forskning.

Olivenolie, der traditionelt anses for at være gunstigt for helbredet, gav ikke den samme beskyttelse som nødderne, skriver den britiske avis The Scotsman.

Doktor Emilio Ros, chef for fedmeklinikken ved Clinico Hospital i Barcelona, rekrutterede 24 normalvægtige ikke-rygere med normalt blodtryk. Halvdelen havde normalt kolesterol-niveau, den anden halvdel et moderat højt niveau.

De frivillige blev tilfældigt delt i to grupper. Begge grupper spiste hver uge to måltider med højt fedtindhold.

Måltiderne var ens for de to grupper bortset fra, at den ene gruppe fik måltidet suppleret med fem spiseskefulde olivenolie, mens den anden fik kernerne fra otte valnødder.

Undersøgelser viste, at både olivenolien og valnødderne hjalp med til at reducere den umiddelbare irritation og iltning af arterierne, der normalt følger et måltid med højt indhold af de usunde mættede fedtsyrer.

Mættede fedtsyrer medfører ud over hjertesygdom, desuden at arterierne bliver hårde.

Undersøgelsen viste imidlertid, at valnødderne, i modsætning til olivenolien, hjalp med til at bevare arteriernes elasticitet. Uanset hvad niveauet af kolesterol var.

Arterier, med høj elasticitet kan udvide sig, når blodomløbet stiger, hvilket nedsætter risikoen for at få en hjertesygdom.

Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelEr din hverdag en fest?

Næste artikelMænd med brystkræft