Nyheder

Valnødder er gode for blodtrykket

27. juni 2022

Sunde olier fra valnødder og hørfrø sænker blodtrykket – også under stresspåvirkninger, viser ny forskning.

I en ny undersøgelse på Pennsylvania State University undersøgte forskerne, hvad der sker når forsøgsdeltagere dagligt får valnødder, valnøddeolie og hørfrøolie i kosten. Og det lader til, at tilskuddet har positive konsekvenser.

Valnødder og valnøddeolie gør os bedre i stand til at tackle stress ved at sænke blodtrykket, mens hørfrøolien har en gunstig effekt på vores arterier.

Valnødder og lavere blodtryk ved stress

Det er den første undersøgelse, der viser, at valnødder og olien kan reducere blodtrykket under stressede situationer. Generelt blev blodtryk og kolesterolværdier sænket med valnødder i kosten.

Forskerne mener dermed, at undersøgelsen tegner et billede af, at vi kan hjælpe kroppen til at tackle stress på en bedre måde med ændringer i kosten.

Det er bl.a. indholdet af omega 3-fedtsyren alfalinolensyre (ALA), som forskerne tilskriver æren for den positive effekt på deltagernes blodtryk.

Forskningen i blodtryk, valnødder og hørfrø

Forsøget havde 22 raske deltagere, der dog havde høje værdier af LDL-kolesterol, det såkaldt dårlige kolesterol, i blodet. Forskerne serverede samtlige måltider for deltagerne i tre perioder af hver seks uger.

De tre forskellige kostplaner blev serveret i tilfældig rækkefølge med en uges mellemrum mellem hver kostplan.

Den ene kostplan var helt almindelig amerikansk med en pæn mængde mættet fedt. I den anden kostplan havde forskerne erstattet noget af det mættede fedt og proteiner med i gennemsnit 37 gram valnødder (ca. 9 hele nødder) og 15 gram valnøddeolie. Og i den tredje kostplan fik deltagerne også 19 gram hørfrøolie. Mængden af nødder og olier blev tilpasset den enkelte deltager, så de fik de kalorier, de var vant til at indtage.

Ved kostplanen med hørfrøolie kunne forskerne endvidere se en god effekt på arterierne ved en røntgenundersøgelse. Men om det var hørfrøolien alene, der stod for denne effekt, blev ikke påvist.

Videnskab.dk (Oprettet den 1. november 2010)

Forrige artikelGulerods- og ingefærsuppe med marineret kalkun

Næste artikelSkønhedens pris – konserveringsmidler